Слави Трифонов: Карго-култът – новата официална религия на България

BIG5 ЦИТАТИ Слави Трифонов: Карго-култът - новата официална религия на България
Ей това е Карго-култът. Новата официална религия на България. И нейният върховен жрец е министър-председателят Бойко Борисов.
Нека ви разкажа една история.
Историята на една от новите световни религии – така наречения „Карго-култ“.
Какво е Карго-култ? Карго-култът, наричан още „Култ към небесните дарове“, е странна религиозна практика, популярна все още в далечните острови на Меланезия. Това е в Тихия океан, някъде между Австралия и Хавай.
Култът води началото си от 19-ти век, когато първите европейски търговци стигат до тези острови и избухва с невероятна сила през Втората световна война. Тогава на островите дебаркират американски и английски войски и започват – естествено – да получават доставки с продоволствие и оръжие, които самолети им спускат от небето.
Представяте ли си – огромни сандъци, пълни с храна, дрехи, оръжие и всякакви битови предмети падат от небето с парашути. И понеже войниците раздавали храна и предмети на местните, те започнали да вярват, че това е подарък от боговете.
Добре, ама в един момент войната свършва, американците и англичаните си тръгват и божествените дарове спират да падат от небето. Лошо, защото поклонниците на Карго-култа вече са почнали да вярват, че всички западни стоки и продукти са създадени от духовете на предците на аборигените и са предназначени само за тях.
И какво правят аборигените? Ами решават, че белите хора знаят някакви магии, с които са привиквали цялата тази благодат. И понеже белите хора вече ги няма, аборигените решават, че за да повикат отново падащите от небето сандъци, трябва едно към едно да повторят всичко, което войниците са правили. Да повторят магията. Едно към едно, без да пропускат никакви подробности.
И започват да строят имитации – абсолютно точни копия на самолетни писти, контролни кули и самолети. Вярно, правят ги от дървета, клони и листа, ама иначе са същите.
Правят радио антени от слама, слушалки от кокосови орехи, пушки от пръчки… Почти истински… Рисуват по тялото си ордени, правят строева подготовка, маршируват. Дават наряди и дежурства. С факли изобразяват сигнали, които трябва да привлекат в небето самолети. Всичко изглежда съвсем като истинско, само дето не е.
Всичко, което ви разказвам е факт. Това е истина.
Усещате ли накъде ви водя?
Усещате ли как Карго-култът се е превърнал в основна религия тук, в България?
Усещате ли кой е върховният жрец на тази религия?
Европейските хора живеят успешно?
Дай да видим какво правят и да го направим същото!
Нямат корупция. Що? Щото имат закони и прокурори… Ми дай и ние ще изплетем от слама закони и прокурори. А на най-главния и каскет ще изплетем.
Имат съдебна система, която работи?
Бързо носете кокосови орехи и сухи съчки да изплетем една съдебна система. Я виж, че тя изглежда съвсем като тяхната. К’во като е от кал и сламки? Изглежда ли същото – изглежда. Нещо претенции?
Онези борят коронавируса. Как? С карантина?
Ми дай да изплетем една карантина от слама и ние. Ама в тяхната има държавни помощи за всички, които си стоят вкъщи, помощи за бизнеса и какво ли още не. Ми ние откъде да знаем? Нашата карантина я плетем от слама и на вид си е прекрасна.
Демокрация, избори – ще изплетем, бе. Дай кал, слама и пръчки. Ей го – същото. Няма как да не проработи…
И така, вместо да е такова, каквото трябва, се получава едно уродливо творение.
Отвън – същото като оригинала, отвътре – кухо.
Ей това е Карго-култът.
Новата официална религия на България.
И нейният върховен жрец е министър-председателят Бойко Борисов.
Слави Трифонов, фейсбук

Последни новини

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...

От Русия: САЩ преминаха всички граници

 Русия е длъжна да отговори на действията на САЩ. Това заяви заместник – председателят на руският комитет по външните работи Владимир Джабаров, цитиран от...

Божков: ВКС призна “Българско лято” за законна политическа сила

Решението за регистрацията е окончателно ВКС отхвърли поредният опит на #хунтата да спре промяната.Българско лято вече е законна политическа сила. #БъдетеЗдрави #БъдетеСмели Това написа бизнесменът Васил Божков след...

РЕШЕНО! За БСП гласувате с номер 4, за ГЕРБ с номер 28, за ДПС с 9

Вижте изтеглените жребии в ЦИК  Централната избирателна комисия тегли жребия за номерата на партиите в интегралната бюлетина за парламентарните избори. За пръв път той се...