Пентагонът започва проучване за постоянно базиране на военни в България

1
345

Парламентът на САЩ задължи министерството на отбраната да извърши в следващите 12 месеца проучване за евентуално постоянно разполагане на военни части в района на Черно море и Източното Средиземноморие. Част от него ще е оценка на това как и къде са разположени американски военни в България, бойната им готовност и каква инфраструктура е необходима.

 

От тази оценка не произтича автоматично, че ще има такова постоянно базиране или увеличаване на военното присъствие на САЩ на българска територия.

След като през лятото Пентагонът обяви по инициатива на Белия дом значително съкращаване на присъствието в Германия (до 23 000 души), се коментираше, че част от тях може да се преместят в Източна и Южна Европа. Сега това изглежда невероятно, защото Камарата на представителите и Сенатът във Вашингтон наложиха ограничение на това съкращаване – числеността им да не пада под 34 000 души.

И двете решения са част от закона за отбранителния бюджет на САЩ за 2021 г., след като той бе съгласуван между двете камари на Конгреса. За да влезе в сила текстът, предвиждащ разходи в рамките на 740 млрд. долара, трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

В него част 1246 е озаглавена „Доклад за американското военно разполагане в Югоизточна Европа“.

Конкретният текст, в който се споменава България, е:

„Оценка на смисъла, разходите и доколко е постижимо увеличаване на постоянно разположени или на ротационен принцип части на въоръжените сили на САЩ в района, включително разположението, силата и готовността на частите в Гърция, Румъния, България и други подходящи локации, както и оценка на наличната инфраструктура и инфраструктурни подобрения, които биха били необходими в подкрепа на подобно увеличаване“

До една година от влизането в сила на закона министърът на отбраната в консултации с европейското командване на силите на САЩ трябва да предостави доклада си на комисиите по отбрана и външни работи в двете камари. Зададено е и на какво трябва да отговори този доклад:

– описание и оценка на стратегическото значение на руското и китайското военно присъствие и активност в района

– описание на настоящото присъствие, включително разположени постоянно или ротационно, на военни на САЩ, както и споразуменията в района, свързани с това присъствие

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here