ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

BIG5 АКТУАЛНО ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик...
  • Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България
  • Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

 

В официално писмо до ДАНС ПП АБВ ще отправи питане на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той обясни, че ядрената централа е стратегически обект, който е от значение за националната сигурност на Република България и допускът до него е със специален режим.

„Посланик на Съветския съюз не е влизал там, където влезе тя. Какъв интерес проявява Херо Мустафа в „Козлодуй“? И нея ще я изгоним ли, или да сме си наясно, че там ние всичко сме си дали предварително, защото „Козлодуй“ е стратегически обект от националната сигурност. Там, за да влезе чужденец, независимо от какъв ранг е, трябва да му бъдат издадени съответните разрешителни. Кой позволи влизането на чужденци, до какво са имали достъп, кой им е предоставил информацията? В писмото ще попитаме кои точно сектори от „Козлодуй“ са посетили, какви са били разговорите и какъв обем информация е предоставен и предварително на направения анализ съотносимостта със стратегическия характер на обекта, защото ако не е направен, освен че трябва да изгоним г-жа Мустафа, трябва да вкараме в затвора и ръководството на „Козлодуй“, барабар с министъра на енергетиката, защото там има режим на допуск“, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България, заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

„В битката между АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да има ИЛИ. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът И, ако искаме да развиваме ядрена енергетика“.

Ганчева отново подчерта, че АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“ не са конкурентни проекти, те трябва да се развиват успоредно, ако стремежът е към развитие на ядрената енергетика в България.

„Времевият интервал между тях е 15 години, оптимистично. Като виждаме ситуацията в България, спокойно можем да кажем, че са две десетилетия. Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено. Фактът, че за момента не е реализиран показва достатъчно последователността на българската държава и българското правителство по отношение на развитието на сектора“.

 

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ „Белене“ не се реализира при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост и подчерта, че енергетиката изобщо като отрасъл е в риск в обозримо бъдеще.

„Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно и изобщо в България да няма енергетика. България рискува да има базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности за двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете. Какво ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Искали сме категорични отговори“.

Ганчева коментира и вчерашната новина от визитата на американския посланик в АЕЦ „Козлодуй“. Тя заяви, че това просто една хвърлена в пространството теза, която цели да ни отклони от пътя за построяването на българската ядрена централа, с която да се обезпечаваме базовите мощност на достъпна цена в следващите десетилетия.

„Новите разходи са ни гарантирани, ако се откажем от пътя, който сме следвали. За момента единствената лицензирана площадка за оборудването за АЕЦ „Белене“ е площадката на АЕЦ „Белене“. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят тези два реактора. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори. Става дума за съвсем различни технологии. Какво ще правим с осмия реактор? Къде ще го сложим? На река Дунав, на територията на Румъния? Ще водим нови преговори с Румъния ли?“.

Още от февруари ПП АБВ алармира за задаващата се водна криза, но без реакция от институциите, коментира пред медиите областният председател на АБВ-Перник Петър Първанов. Той обясни, че проблемът вече в назрял и от страна на Министерството на околната среда и водите алармира за очертаващи се сериозни разходи за ограничаване на бедствието и справянето с проблема.

„Въпросът е, че никой от тях към този момент не направи анализ дали стоте километра водопровод от яз. „Камчия“ към Бургас тече и дали има загуба там. Очертаха се и други неща като това, че яз. „Камчия“ се източва от ВЕЦ-а, който е построен до него. Имаме справка от 5 години назад, че това не е точно така. Проблемите са на друго място и в други институции. Основният проблем за мен е, че никой не реагира навреме. Хората, които са в този сектор, определено са некадърни и нямат място там“.

Първанов коментира тенденцията в навечерието на зимните празници поне един град в държавата да остава без вода за битови нужди. Той изрази недоумение за липсата на прогнози по водните запаси и равнища.

„Не е трудно човек да проследи нивата на един язовир, за да прецени точно къде се намира и какви точно да разходите в него, къде е притокът и къде е отишла тази вода. Знаете, че това са проблемите в строителството на язовирите, проблемите в климата, но аз съм сигурен, че проблемите по-скоро са в некадърността и некомпетентността на институциите, които управляват водния сектор. Това се доказва много лесно. Като пример посочвам Перник и припомням какво се случи преди една година. Знаете как язовирът беше източен. Накрая се оказа, че няма виновни. Беше виновна природата. Знаете как се похарчиха 100 милиона за меко казано смешни инвестиции. Една част от тях бяха 30-те милиона за връзката със София, която връзка реално се оказа не само неработеща, но и неефективна и некачествено изпълнена. Реално в моментите, в които тя работеше, се оказа, че захранва 30 % от града ни, а останалата част не работеше. Добре, че природата и Господ се смилиха над града ни. Независимо от похарчените 100 милиона, единствено те успяха да напълнят язовира и градът да се спаси от още по-трагично бедствие“.

В контекста за задълбочаващите се мащабни проблеми с водоснабдяването в България председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че тръбопроводът към Бургас ще е поредното доказателство, че в България се строи, за да се ремонтира и се граби.

„В пернишкия случай в първия месец имаше аварии всеки ден. Фактът, че в Перник и сега в Бургас е ангажирано едно и също лице – Нанков, е гаранция, че грабежът е неизбежен. Той лично отговаряше за провала в Перник, за което не последва никаква отговорност. Сега той лично ще отговаря и в Бургас. От 60-те милиона, ще станат 100. Въпросът е колко ще бъдат откраднати. Вместо да се вземат мерки за водната сигурност на регионите, всички мерки са адресирани към грабежа. От справка много ясно се вижда, че е много грозна политическа спекулация, че водноелектрическата централа е причината за обезводняването на яз. „Камчия“. Като се направи сметката, се вижда, че водата, която е използвана от ВЕЦ-а, впоследствие влиза във водноосигурителните мрежи към Варна, Бургас и селата. Всеки един месец през тези пет години е видимо. Още повече, че турбината на тази централа е една и информацията, с която сме се сдобили, показва, че има байпас на стотина метра преди пречиствателната станция, турбината и впоследствие цялата вода до литър се връща в газопреносната мрежа. Източникът, който не е използван от МОСВ като предпазна мярка за съхраняване на по-голям обем вода, е екологично-водното количество, тоест това е количеството, което е пускано в реката“.

Свързани публикации:

САЩ предлагат на България хибридно решение за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“

CAЩ: Предлагаме България да се откаже от втoрa aтoмнa цeнтрaлa

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...