„Политико“: България плаща цената за неработещото здравеопазване

0
319
България е с най-високата смъртност сред държавите в ЕС, а правителството взе твърде късно и твърде малко мерки срещу коронавируса, коментира авторитетното издание „Политико“. Ето някои акценти, представени от „Дойче Веле“

 

България плаща цената за неработещата здравна система, която бе обезкръвена от дългогодишния отлив на медицински специалисти към чужбина, а сега е изправена на ръба на своите възможности, пише авторитетното сп. „Политико“.

Изданието съобщава, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) България в момента е с най-високия процент на смъртност в ЕС – 25,4 на 100 000 жители в рамките на 14 дни, а през последната седмица на ноември са били регистрирани над 20 000 нови инфекции с коронавирус.

Всъщност смъртността за 14-дневен период в България е дори най-високата в смета. По този показател България изпревари с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията.

В статията на „Политико“ е цитиран Петър Марков, епидемиолог и преподавател в London School of Hygiene and Tropical Medicine, който казва, че високата смъртност е индикатор за претовареността на здравната система и показва доколко качествени са грижите за пациентите в тежко състояние и дали има добра защита на рисковите групи.

Прекалено малко мерки, твърде  закъснели

Чуждото изданието цитира мнения на експерти, според които, правителството е чакало твърде дълго с въвеждането на по-строги ограничителни мерки, независимо от бързо нарастващия брой на новите инфекции.

По-строги мерки трябваше да бъдат взети отдавна, казва Петър Марков. „С оглед на високата смъртност в България те трябваше да бъдат въведени още преди няколко седмици“, коментира експертът.

„Борисов се страхуваше да въведе по-строги мерки, за да не влоши шансовете си за победа на изборите през идната пролет“, казва политоложката Ружа Смилова. А „Политико“ изказва недоумение от факта, че и сега са разрешени събирания на хора до 15 души, че остават отворени театрите и някои малки магазини, макар и да не продават стоки от първа необходимост.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here