Доц. Ангел Кунчев: Ще разширим мерките, ако не се спазва дистанция в магазините

BIG5 АКЦЕНТИ Доц. Ангел Кунчев: Ще разширим мерките, ако не се спазва дистанция в...

 

Трябва ли някой да ти стои на главата и да ти вика: „Пази се“? Редно ли е да въведем строгост като в Турция, за да преборим пандемията? Продължаването на ограничителните мерки зависи от самосъзнанието на хората.

 

Това заяви пред БТВ главния държавния здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за COVID-19 доц. Ангел Кунчев.

На 27 декември предстои първото одобрение на ваксините от Европейския център по лекарствата. След това до 2-3 дни ще има разрешение и от Европейския съюз и ще започне изпращането на ваксините до държавите.

„По данните до момента първи наистина са Pfaizer, малко след тях е американската фирма Moderna и през първото и второто тримесечие трябва да дойде останалият тип ваксини. Няма как отсега да предвид коя ваксина кога ше дойде“, обясни Кунчев.

Той отново потвърди, че ваксината ще е доброволна и безплатна. Вече има поставени хладилници, в които ще бъдат съхранявани първите ваксини.

„Фазите на ваксиниране са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителите. Разполагаме с два големи хладилника в БулБио, един по-малък в Столичната РЗИ и един в Бургас. Днес щабът събира шестте директори на РЗИ, за да стартира списъкът с желаещи за ваксиниране“, докладва още здравния главен инспектор.

От думите му се разбра, че ще има още прецизиране на самия процес. Имунизирането не може да стане в един ден. Ще се започне с медицинския персонал.

„Освен това ние трябва да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след три седмици“, поясни още Кунчев.

Той коментира резервираността на голяма част от хората към бързото производство на ваксината.

„Ако искаме да се освободим от тоя проблем, да махнем всякакво ограничение, да можем да пътуваме… ако ние се правим на най-умни, ще направим това, че ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, предупреди проф. Кунчев.

Експертът от НОЩ посочи, че ако е трябвало да чакаме нормалняи път на излизане на ваксината, това е щяло да отнеме 5-6 години. Затова всички усилия са били насочени към решаване на проблема сега. За направата на васината пък се е използвала технологията за тежкия остър респираторен синдром и ебола.

„Бързата писта се прави, за да имаме достъп до нея в момента, в който ни трябва. Никой не прескача фазите, просто първа и втора ги правиха паралелно. Повечето производители имат трета фаза с над 40 000 души“, обясни още проф. Кунчев.

„Тия глупости как информационната РНК ще влезе в нашето ДНК… тя влиза в митохондриите, те проивеждат спайк протеина за стимулиране на имунитета“, каза той и увери, че не става дума за генетични манипулации.

Ще се ваксинира ли Кунчев?

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Дано по-скоро имам тази възможност. Здравето е едно от най-персоналните и лични неща. Уверявам ги, че доста по-страшно е, ако се сблъскат с реалния вирус“, коментира доц. Кунчев на въпрос какво би казал на скептиците за ваксините.

Експертът не пропусна да коментира и това, че негови колеги, медицински лица, говорят неистини. По думите му това показва целенасочено разпорстраняване на лъжи.

По думите му ако дойде по-голямо количество, паралелно ще се обхващат за ваксинация хората от различните групи, а не са се изчаква. Всичко зависи от количествата. В различни колективи и сега имаме различни информации кой иска да се ваксинира.

В Сливен всички искат да се ваксинират. Първият ваксиниран българин, ще е когато одобрят ваксината. Тези предварителни прогнози, че на 27 ще получим ваксината, не са правилни. Предстои да закупим фризери за всяка една РЗИ в страната. Не мога да кажа точната цена, но между 20-30 хил. лв струва 1 такъв фризер. Разполагаме с 2 големи, но толкова големи, че могат да обхванат цялото количество.

Ваксината може да стои 5 дни в обикновен хладилник, но не е възможно да се разкарват из страната.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Що се отнася до колективния имунитет, доц. Кунчев посочи, че ако искаме да се освободим от този проблем и да пътуваме спокойно, трябва да постигнем тези проценти. „Ако се правим на умни ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, уточни той.

 

Относно времето за одобрение на ваксините, той заяви, че ако караме по нормалния път и тя дойде след 5-6-7 години, вероятно няма да има нужда от нея. Бързата писта се прави, е за да я имаме, когато ни е нужна. Никой не прескача фазите 1 2 и 3 . Съкратиха се сроковете за документи, но никой не прави компромис.

 

Минимум 30 000 души по света от различен етнос на различна възраст са преминали в изпитанията. Към момента ние нямаме нито кратка характеристика на продукта. Знаем, че някои са за по-възрастни хора. Но докато не го видя като документ, никога няма да ви кажа мнение по въпроса. Има много мнения, че ако човек се разболее след ваксината, тя е виновна. Вие се имунизирате в инкубационния период, а след това се разболеете, ще обвините за всичко ваксината. Някои фирми направиха толкова бързо ваксината, защото преди това правиха технологията за тежкия респираторен синдром и за ебола, Това беше при Пфайзер и при Модерна, уточни той Разбира се, че ще се ваксинирам. Всеки има право на лично решение. Много хора казват, че е страшно, опасно, но много по-страшно е сблъскването с вируса. Дори да не ни предпази, а да го караме като една лека настинка, а няма да са тези тежки последици като смъртност, е напълно достатъчно.

 

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. Рискът е да се появи щам, в който не само, че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случай, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц. Кунчев.

 

За пръв път се наблюдава един спад тази седмица. Ако спрем да пазаруваме в едни магазини за играчки, ще продължи този спад, изтъкна доц. Кунчев. Не мога да разбера, защо да има там представител на РЗИ. Бога ми, трябва ли един човек, който да ти стои на главата и да ти казва да спазваш дистанция. Ако нещата продължат в този вид, ние ще разширим мерките и за тях. Ако така върви и те се разпространяват като огнища, и те ще бъдат затворени. Тук е отговорността на собствениците.

Последни новини

Любчо Георгиевски: Скопие да приеме историческата истина, а София – действителността

Македония да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, които искат македонски малцинства. Българският парламент да приеме декларация,...

Отново безредици в Барселона заради рапъра Хасел

Протестът е организиран от каталунски политически организации и синдикати  Хиляди демонстрираха в Барселона, за да поискат свободата на рапъра Пабло Хасел. Протестът в по-голямата си...

България настоя Гърция да спре тестването на шофьори на камиони

Действията на гръцките власти противоречи на регулациите на ЕС, съобщиха от външното ни министерство  По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в...

САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

Тестовете сред 44 000 души показаха, че ваксината е 85% ефективна в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19  САЩ разрешиха ваксината на Johnson & Johnson. Тя...