Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

BIG5 ПРОФИЛ Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

Окарикатуряването на тревогите на хората поражда гняв, смята евродепутатът

 

Днес на уебинар ще бъдат огласени резултатите от първото представително изследване на тема „Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда“. Изследването е било възложено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за глобално здраве.

Един от организаторите на събитието е българският евродепутат Иво Христов, член на панела „За бъдеще на науката и технологиите“ към Европейския парламент.

„Изследването няма да прегърне никоя от двете крайности, но за нас е важно да отсеем зърното от плявата. Ако учените откроят реални рискове за човешкото здраве, логичният въпрос е с какви инструменти разполагаме за тяхното отстраняване и минимизиране“, заяви Христов в предаването „Преди всички“.

От това, което прочетох, те са по-скоро критични, настояват за допълнителни изследвания. Имат резерви относно дългосрочното въздействие на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве“, обясни Христов. Той нарече странна липсата на изследвания по темата.

Индустрията форсира въвеждането на тези мрежи, включително у нас, а същевременно се избягват изследвания по темата. Това е първото представително.“

Никой няма интерес, включително най-големите ентусиасти, от въвеждането на 5G, ако то крие риск за собственото им здраве, категоричен е Иво Христов.

Мрежите от пето поколение по думите му будят полярни мнения. От една страна са ярките привърженици на мрежите 5G – представителите на индустрията, които имат пряк интерес и изтъкват предимствата и потенциала им за икономиката. От другата страна са позиционирани върлите противници на мрежата, някои от които изпадат в крайности и вплитат темата в конспиративни теории, поясни Иво Христов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

В публичните дискусии стана обичай да се окарикатуряват притесненията на гражданите, въпреки липсата на научен консенсус относно рисковете, изтъкна Христов.

Окарикатуряването на тревогите на гражданите поражда гняв. В някои страни бяхме свидетели на насилие Имаше вандализиране на антени в Англия, в Холандия. Аз съм убеден, че само науката може да бъде арбитър в този спор“, коментира Иво Христов.

Европейската комисия ще представи обновен план за действие за мрежите от пето и шесто поколение, без преди това да е направила оценка на рисковете, което аз намирам за смущаващо“, подчерта той пред БНР.

Христов смята, че мрежите трябва да бъдат внедрени, но едва след като има достатъчно категорични научни гаранции за тяхната безопасност.

В епохата на постистината се загуби златният стандарт по който и да било въпрос, в която и да е сфера, каза още евродепутатът, запитан има ли вариант, при който и двете страни да бъдат удовлетворени от данните и резултатите.

Последни новини

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

Левицата влиза в надпреварата за вота с №4 в бюлетината и със слоган: “С грижа за хората“  БСП уверено стартира откриването на предизборната кампания за...

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров

Байрактаров остава от малкото, които се бореха срещу бедността в България и ЧСИ-тата и сърцато се бореше срещу обирджийството на топлофикация и ВиК монополистите   Граждани...

Bloomberg: Над 60 хиляди компании по целия свят са хакнати поради уязвимост в софтуера на Microsoft

Според агенцията, ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността  Най-малко 60 000 организации по целия...

Николай Марков: И по турско не е имало толкова разпасан и крадлив башибузук в клетата ни територия

Обещаниия, клетви, предателства и пореден позор - това ще последва, пише в социалната мрежа експертът по национална сигурност  "Политическата кошница с обещания е препълнена със...