Общини вдигат такси насред кризата

BIG5 АКЦЕНТИ Общини вдигат такси насред кризата

 

Трудният икономически живот в условията на епидемия не е пречка за някои градове да вдигнат местните такси през 2021 г. Водени от социални, а и предизборни мотиви (парламентарен вот напролет), по-голяма част от общинските власти не пипат ставките, но има и примери в обратна посока.

 

С цели 30% се повишава такса смет в община Пазарджик. Промилите за битови отпадъци скачат от 3,7 на 4,7 върху данъчната оценка за жителите на града, а от 6 на 8  – за жителите на другите селищата в общината. За незастроените и нежилищни имоти таксата се вдига от 2,6 на 2,9 промила. В селата ще е 5 промила, а бе 3.8 досега. В града за фирмите таксата скача с промил, а в селата – с два. На октомврийското заседание на общинския съвет кметът Тодор Попов заяви, че увелечението е поносимо, равнавяло се годишно на 20-30 лв. на човек. Според него няма как услугите в общината да се подобряват, след като разходите растат, а и общината провеждала социална политика в редица направления, което също изисква пари.

Увеличение на такса смет ще има и в Разград – от 3,3 на 4 промила, а в селата промилът ще достига дори 25. Кметът Денчо Бояджиев заяви, че налогът не е променян от 6 години, а междувременно около три пъти са се увеличили отчисленията към РИОСВ.

В Ловеч и селата от общината увеличението на таксата е 0,3 промила за нежилищните имоти и с 0,5 промила за жилищните. „За апартамент в централната част на града при средна данъчна оценка 27 000 лева таксата става от 37,80 лева на 51,30 лв. При търговските обекти с 40 000 лева данъчна оценка таксата за 2020 г. е 388 лева, за следващата година става 415 лв“, коментира пред местните медии кметът Корнелия Маринова.

Такса смет се увеличава с около промил и във Видин. Увеличава се още налогът за моторни превозни средства. Редица такси при обслужването също бележат ръст – някои повече от два пъти. В Силистра за битови отпадъци за жилищни имоти ще се плаща с промил повече, а за нежилищни – с два. Мотивът отново е, че ставките отдавна не са пипани.

В ход е вдигане на такса смет и за селата в община Перник, както и в по-малък град като Мездра. Интересен сюжет се разигра в Кърджали – първоначално общинската администация предложи няколко по-високи налога, но след това оттегли идеята. Междувременно срещу повишението възропта областният управител Никола Чанев, който успешно обжалва опита на общината да вдигне местните данъци и такси и през 2020 г.

В София ставките няма да бъдат пипани. Без промяна се очаква да бъдат и в Пловдив, Варна и Бургас.

 

източник: Сега

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...