Радикалният ислям е заплаха за Европа. Докога Германия ще си мълчи?

BIG5 ПРОФИЛ Радикалният ислям е заплаха за Европа. Докога Германия ще си мълчи?
Ислямизмът във Франция стана самоуверен, нахален и арогантен и вече заплашва цяла Европа. Докато президентът Еманюел Макрон назова открито проблема, Германия продължава да се бави, пише по този повод списание „Цицеро“, цитирано от „Дойче Веле“

 

След терористичните атентати с множество жертви през последните няколко години, Франция предприема мерки срещу радикализацията. В началото на декември ще бъде представен съответният закон, обяви френският президент Еманюел Макрон. В случая става въпрос за радикалния ислямизъм, който се опитва да създава паралелни общества. Това повече няма да бъде толерирано, увери френският президент.

Не е само френски проблем

“Ислямизмът във Франция стана самоуверен, нахален и арогантен. Той заплашва цяла Европа”, пише по този повод психологът и писател Ахмед Мансур в “Цицеро”. Според Мансур, Германия също трябва по-решително да се ангажира с борбата с ислямизма, защото “ислямистките атаки не са само френски проблем”. В едно мултикултурно общество не трябва да се допуска ценностите свобода, равенство и демокрация да бъдат нападани, ограничавани или игнорирани, смята авторът.

След нападението с нож от миналата седмица френският вътрешен министър Жералд Дарманин призна, че страната “колективно е изоставила темата за терора”. Франция твърде дълго допуска грешката да игнорира изграждането на паралелни общества, пише по този повод “Цицеро”.

В Германия също – съзнателно или не – са взети твърде много решения, които облагодетелстват създаването на паралелни общества, пише по-нататък Мансур и дава пример с училищната политика и тази за настаняване, които позволяват появата на гета. Съвместната работа със съмнителни ислямски и ислямистки сдружения също не водят до интеграция, а до разделение, защото подхранват ислямистките идеи и по този начин стимулират паралелните общества, пише “Цицеро”.

Планът на Макрон

За да противодейства на подобни развитие, Еманюел Макрон предлага план в пет точки. Те включват по-добър контрол над джамиите и сдруженията. Планира се финансирането им от чужбина да бъде гледано под лупа. На фокус обаче са поставени училищата и образователните институции, в които сред децата се разпространяват ислямистки и недемократични ценности. Франция смята да образова свои имами, за да ограничи броя на тези, идващи от Турция, Тунис и Мароко.

В Германия също има училища, в които децата изучават Корана и арабски език. Джамията “Ал-Нур” в Берлин е посещавана и от хиляди деца от мюсюлмански произход. Държавата често няма контрол върху съдържанието на учебната програма, припомня още авторът.

“Ислямът е в криза”

“Ислямът е религия, която е в криза в целия свят днес”, заяви Макрон и с това провокира гневни реакции в ислямския свят. „Ал Джазира“ видя в речта на Макрон пламенна защита на секуларизацията в неговата страна. Според критиците на президента обаче, тя е опит за спечелване на дивиденти сред крайнодесните избиратели.

“Зад този закон се крие истинска стигматизация”, смята Нагиб Азерги, основател на партията „Съюз на френските мюсюлмански демократи“. Според него, предложеният закон свързва пряко мюсюлманите, тероризма и радикализацията.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган също разкритикува поведението на френския президент, наричайки го “открита провокация”. “Кой си ти да говориш за структурата на исляма?”, попита Ердоган в телевизионно обръщение. Турският президент посъветва френския си колега “да внимава повече, когато говори по теми, по които е невеж”.

Това е поредният сблъсък между двамата държавни ръководители сред споровете за Средиземно море, Либия и конфликта в Нагорни Карабах, припомня изданието france24.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...