Експерти и родители настояват не за отмяна, а за удължаване периода на мерките след 21 декември 2020 г. и за засилен контрол върху спазването им

BIG5 АКЦЕНТИ Експерти и родители настояват не за отмяна, а за удължаване периода на...
Няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва, има скрита заболеваемост, пишат до премиера от Science in the Crisis

 

Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи. Това заявиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и цялото правителство Родители за безопасно образование и експертната група Science in the Crisis, съобщава Дир.бг.

Повод за него е вчерашното изказване на премиера, че ще е най-добре на 21 декември строгите мерки да отпаднат.

„Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко. Нашите герои – медицинските работници, лекуват денонощно. Всеки ден имаме по 2000 оздравели. На 14 декември, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, за да могат родителите да отидат на работа и да има кой да им гледа децата. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията“, заяви Борисов.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

В писмото авторите изтъкват, че статистическите данни са абсолютно категорични, че няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва и няма повод за разхлабване на ограниченията.

Ето какви аргументи изложиха родителите и експертите до премиера:

  1. Според данните броят на потвърдените случаи намалява, което се дължи на наложените в края на месец октомври ограничения. Сериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкривяването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в броя на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика. Процентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. Изключително високият дял на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични мерки трудно могат да го поставят под контрол. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%. С оглед на това може да се направи изводът, че реалната заболяемост остава скрита. Единственият начин разпространението на вируса да бъде ограничено е наложените със Заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки да останат и след указания срок (21.12.2020). Крайно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, която отразява заболяемостта в страната. Осезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.
  2. Броят на хоспитализираните достигна 7000 души. Това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Допълнителен проблем е заразеният медицински персонал, което оставя цели отделения и клиники без възможност да лекуват пациенти. Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.
  3. Значителният брой заразени медицински работници остава. Делът на здравните работници в общия брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите от вируса медици. Капацитетът на здравната система се определя именно от човешкия ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти поставя в риск възможността за предоставяне и на първична медицинска помощ. Здравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва влияние върху смъртността на пациенти, страдащи от други заболявания. В настоящата ситуация сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведения и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.
  4. Починалите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица броят им за седма поредна седмица расте и поставя антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия ръст на този показател в страната. Усложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предоставяне на бърза и ефективна медицинска помощ. Увеличава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. Ефектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, която не се влияе от тестването. Тя и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. Все по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи заболявания, за млади хора и дори за деца. Увеличава се броят на починалите медици, учители, преподаватели. Освен в чисто човешки план тези факти поставят остро въпроса за бъдещето на обществото ни. Тези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. Това ще окаже въздействие и върху икономическата ситуация в дългосрочен план, която трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.

Затова експертите и родителите настояват не за отмяна, а за удължаване периода на мерките и след 21 декември 2020 г. и за засилен контрол върху спазването им.

„Живеем във време, което е изпитание не само за физическото оцеляване на хората, но и за човечността, която всеки от нас носи в себе си. Напълно осъзнаваме икономическите проблеми, които възникват от налагането на рестрикции, но точно в такива моменти сме длъжни да докажем, че преди всичко сме хора, които могат и трябва да изпитват емпатия към другите, да се грижат за тях, да направят правилното, независимо от трудностите. И това, което трябва да направим, е преди всичко да спасим живота на хората, да опазим живи нашите родители, нашите деца, нашите семейства, близки и приятели, защото по-голяма ценност от здравето и щастието на хората, които човек обича, няма. Наближават едни от най-светлите празници – Бъдни вечер и Коледа, в които си пожелаваме здраве, обич, доброта и вяра. И точно сега можем да превърнем пожеланията си в действия, да превъзмогнем егото си и да отправим погледа си към ближния така, както ни учи вярата“, пише още в писмото до премиера.

Последни новини

„Ужилени“ от Красен Кръстев собственици в Beso Homes ще получат Aкт 16

Очаква се той да бъде подписан на 1 март, когато ще се проведе заседанието на ДНСК  Добра новина за потърпевшите от спор между двама съдружици...

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

БСП настоява за преотстъпване на част от данъците, за да остават в общината, а не да се раздават еднолично  „Мога да допринеса за промяна в...