ЕК ще спасява журналисти от ”шамари” със съдебни дела

BIG5 ПРОФИЛ ЕК ще спасява журналисти от ”шамари” със съдебни дела
Европейската комисия подготвя инструмент, който да защити представителите на медии от правни преследвания, използвани често като репресивен механизъм. Това става ясно от публикувания преди дни План за действие за европейска демокрация, представен от зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова.

Дебат за демокрацията в страните-членки и гарантирането на работеща правосъдна система бяха във фокуса на дискусия за върховенството на закона, в която участие взеха и Дидие Рендерс, Рамона Стругариу, Хуан Фернандо Лопес Агилар и Брандо Банифей и Радан Кънев. Темата идва в контекста на намерението Брюксел да обвърже отпускането на европейска помощ за държавите-членки само срещу правни гаранции.

 

Всичко се случва на фона на първия доклад на Европейската комисия, който очерта основните проблеми пред държавите-членки, отнасящи се до върховенството на правото. Особени критики бяха отправени към България, въпреки че управляващите приеха становището като положително. Отбелязаха се обаче притеснителни тенденции като липса на прозрачност в медийната собственост, нужда от сериозни реформи в съдебната система, проблем с контрола на главния прокурор и редица предизвикателства пред установяването на върховенство на закона. Докладът бе последван и от резолюция, гласувана и приета от депутатите в ЕП. Резолюцията бе предложена от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

 

Преди публикуването на Плана за действие за европейска демокрация, няколко организации (близо 60), сред които “Амнести интернешънъл”, “Репортери без граници”, Европейската федерация на журналистите (EFJ) и Българския хелзинкски комитет отправиха съвместен призив в ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, автори и хора с активна позиция, които стават жертви на неоснователни, но скъпи искове в съда, заведени от влиятелни бизнесмени и политици, чиято цел е не да спечелят делото, а да сплашат критиците си.

Експертна група ще изследва възможните видове правна помощ и подкрепа, от която може да се ползват жертвите на така наречените SLAPP дела – форма на тормоз, чиято употреба зачестява срещу журналисти и граждански активисти. Идеята на такъв тип правна разправия е позната като “стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността” (абревиатурата на английски е SLAPP, което в буквален превод означава “шамар”). Повод за завеждане на такива дела може да стане изразяването на критични възгледи относно поведението на пкорпорации или представители на властта, както и изобличаването на неправомерни действия от тяхна страна и то в произведения на изкуството, публикации или диплянки, например.

Инициативата на ЕК ще бъде представена на обществеността към края на 2021 г. Преди това ЕК ще създаде работна група за SLAPP делата. Ще се направи и „картографиране“ на подобни действия срещу гражданското общество в държавите членки.

Последни новини

Милен Велчев: Скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото

"Когато икономиката е в спад, финансовият министър няма право постоянно да казва "не"  "Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период...

Рекорден брой българи в чужбина искат да гласуват

80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни секции на тяхна територия  80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни секции...

Цветозар Томов прогнозира изборен хаос и призовава за отлагането на вота за лятото

Според социолога до 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване   Между 100 000 и 150 000 души може да не упражнят правото си...

13,6% от тестовете за Covid-19 са положителни

В болница вече се лекуват 5629 пациенти, от тях 452 са в интензивни отделения  1426 нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват...