ПП „Републиканци за България“: Премиерът използва и пандемията за отлагане на парламентарния вот

BIG5 АКТУАЛНО ПП „Републиканци за България“: Премиерът използва и пандемията за отлагане на парламентарния...
Обществото живее в нарастващ хаос, а Борисов от доста време насам дебатира сам със себе си, смятат от партията на Цветанов

 

ПП „Републиканци за България“ е обезпокоена от опитите на министър-председателя Бойко Борисов да използва пандемията от COVID-19 като претекст за отлагане на предстоящите на 28 март парламентарни избори с цел оставането му на власт до лятото на 2021 г., става ясно от разпространена декларация на партията.

Във вчерашния ден премиерът отправи поредно противоречиво послание като заяви, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно. Позицията му противоречи на мнението на здравните експерти от Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването, според които е рано да се правят изводи за резултата от мерките и дори има вероятност те да бъдат допълнително затегнати като бъдат затворени и големите търговски обекти, се посочва в позицията на партията на Цветанов.

Ето какво още пишат „Републиканци за България“:

Убедени сме, че „разнобоят“ в посланията на министър-председателя и здравните експерти не е плод на поредното объркване от страна на властта.

В ход е изпълнението на планирана стратегия, която цели да внесе объркване в обществото и да създаде условия за оставането на Борисов на власт и след изтичането на регламентирания по Конституция мандат на настоящото Народно събрание.

В тази насока вече немалко е направено. Обществото живее в нарастващ хаос, а Борисов от доста време насам дебатира сам със себе си. Премиерът е влязъл в ролята на защитник на интересите на бизнеса, а подчинения му здравен министър сe представя като отговорен политик, загрижен за здравето на българските граждани. Дебатът тече в познатия ни от години формат: „Борисов срещу ГЕРБ“. Обществото е разделено, като за пореден път гражданите нямат право на избор. Тези, които поставят на първо място икономиката, трябва да се припознаят в министър-председателя, а тези за които здравето е най-важно – в ГЕРБ. Хаосът и разделението работят за постигане на главната цел на премиера – оставането му на власт далеч след края на мандата, поне до лятото. Необходима е и легитимна причина за отлагането на вота, която може да бъде само една – пандемията. За целта обаче, COVID-19 трябва да продължи да се разпространява със сериозни темпове и през март.

Вероятно затова се бърза с разхлабването на мерките – целта на Борисов може да бъде постигната само ако броят на заразените остава трайно висок. Ето защо той наложи локдауна късно и предвижда да разхлаби мерките рано. Отговорността за него никога не е била проблем. За хаосa, объркването и щетите ще бъдат обвинени както досега „хората, които не спазват мерките“, но да не забравяме, че България бе регистрирана в статистиката на Европейския център за контрол на заразните болести като първа по смъртност в Европа на 100 000 души.

Действията на премиера показват, че той употребява пандемията така, както употреби идеята за проект за нова Конституция. И целта отново е същата – оставането на власт.

Защитата на политическия интерес на Борисов сега, обаче, ще стане изцяло за сметка на обществото, което ще трябва да плати висока цена, включително измерваща се в хиляди човешки животи. Тепърва множество компании ще фалират, безработицата рязко ще скочи, ще се сдобием с 10 млрд. лв. дълг.

ПП „Републиканци за България” определя намеренията на министър-председателя Бойко Борисов като неморални, цинични и управленски недопустими. Оставането му на власт с няколко месеца повече далеч не е по хуманни подбуди и не бива да става за сметка на множество човешки трагедии и икономически щети.

Призоваваме премиера да се фокусира върху обществения интерес, да работи за ограничаване на пандемията и да гарантира нормалното протичане на вота на 28 март 2021 г.

Последни новини

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...

От Русия: САЩ преминаха всички граници

 Русия е длъжна да отговори на действията на САЩ. Това заяви заместник – председателят на руският комитет по външните работи Владимир Джабаров, цитиран от...

Божков: ВКС призна “Българско лято” за законна политическа сила

Решението за регистрацията е окончателно ВКС отхвърли поредният опит на #хунтата да спре промяната.Българско лято вече е законна политическа сила. #БъдетеЗдрави #БъдетеСмели Това написа бизнесменът Васил Божков след...