Проф. Михаил Константинов: Гласуването с машини е медицински риск по време на пандемия

BIG5 АКТУАЛНО Проф. Михаил Константинов: Гласуването с машини е медицински риск по време на...

 

„28 март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година. Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент. Има обаче няколко въпроса около изборите, които са от изключително значение“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ на Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

Той добави, че правото на глас е конституционно такова на всеки български гражданин с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение. Важно според математика е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по това време. Той добавя, че Северна Македония и Чехия вече са правили избори в два дни. Същото щели да направят и следващата година в Канада.

„Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това което видяхме там – едни големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години“, каза проф. Константинов.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъде съгласувана със медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.

Предложих хора, които са изкарали вируса, да образуват комисии в болнични заведения. По думите му има много предложения, които трябва да се обмислят.

 

Ако на хората в карантина не се позволи на гласуват, това ще бъде тежко нарушение. Ако трябва, нека се направи обществено обсъждане, каза проф. Константинов.

 

Той многократно повтори, че трябва внимателно да се обмисли какво да се прави, като мнението си следва да споделят различни експертни групи, включително вирусолози.

 

„Отдавна повдигам въпроса, че гласуването с машини представлява медицински риск. Машините, с които ще гласуваме, не са предвидени за гласуване в пандемия“, подчерта експертът.

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...