БСП: Необходимо е да се увеличат заплатите, а не натоварването на работниците

BIG5 АКТУАЛНО БСП: Необходимо е да се увеличат заплатите, а не натоварването на работниците
300 часа извънреден труд в годината означава 9-часов работен ден за хората, поясняват от левицата

 

БСП е категорично против увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа, за пореден път стана ясно днес в парламента по време на второто четене на промените в Кодекса на труда. Левицата отново алармира, че с тези поправки работодателите искат да се удвои извънредния труд, за да не наемат повече хора, а тези работници, които имат в момента да работят повече часове.

„Извънредният труд не означава по-високи заплати. Необходимо е да се увеличат заплатите, а не натоварването на работниците. Откакто Европа привлича работници с добри условия на труд и високи заплати, България прави точно обратното. Резултатът е 2 милиона българи, далеч от своите семейства в търсене на по-добър живот зад граница“, заяви от трибуната депутатът Надя Клисурска.

„Работещите българи се питат дали управляващите правят закони за хора или за роботи“, попита народният представител от „БСП за България“ Виолета Желева.

Тя изнесе тъжна статистика, че на много места в България извънредният труд не се заплаща: „Хората работят по 12 часа, 6 дни в седмицата и не взимат и стотинка повече. Работодателите  масово не спазват закона и не плащат извънреден труд, дори и държавните учреждения“.

Желева даде за пример БДЖ като допълни, че има райони с много голяма безработица и работникът е притиснат да се съгласи да работи допълнително.

„Днес е черен ден за българските работници, защото увеличавате сумираното изчисляване на работното време на 12 месеца, а извънредният труд от 150 на 300 часа. Така битката на големите работодатели за увеличението на извънредния труд ще бъде спечелена от тях“, предупреди Надя Клисурска.

Тя отбеляза, че тези промени ще рефлектират негативно  върху здравето на работниците, както и върху ефективността на работата .

„300 часа извънреден труд в годината! Това означава 9-часов работен ден. Работниците са хора, не роби и затова ние категорично няма да подкрепим тези мракобесни промени“, категорично заяви Клисурска. Тя разкри, че в момента действащите текстове за довършване на започната работа отварят вратичката за безразборното му прилагане.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...