България е готова да продължи разговорите със Скопие по спорните въпроси

BIG5 АКТУАЛНО България е готова да продължи разговорите със Скопие по спорните въпроси
Екатерина Захариева проведе среща със специалния пратеник на Република Северна Македония у нас Владо Бучковски

 

България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да разговаря още с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, както и с лидера на социалистите Корнелия Нинова, предава БНТ.

„Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Р Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, заяви външният ни министър.

„Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това“, поясни Захариева.

„Убедена съм, че единственият прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца“, изтъкна още министърът.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимно приемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие. Да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към двустранните си или многостранни договори“, заключи Захариева и апелира двете страни да говорят повече помежду си, а не чрез медиите.

В началото на декември стана ясно, че бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България. Основната му задача е да изглади противоречията между двете страни по отношение на езика и историята, и да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...