Прокурори, следователи и съдебни служители даряват два апарата за плазмафереза

0
260

 

На 10 декември 2020 г. (четвъртък) в 09.30 часа в УАГБ „Майчин дом“ в гр. София ще бъдат дарени два нови апарата за плазмафереза.

 

Средствата за апаратите бяха събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България, предаде пресцентъра на държавното обвинение.

Автоматизираните апарати за извличане на кръвна плазма, необходима за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, ще получат проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ и д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Двете автоматизирани устройства, които ще бъдат дарени, са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура, от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

Гости на събитието ще бъдат представители на ръководството на Прокуратурата на Република България, АПБ и КСБ. Благотворителната кампания продължава, като с допълнително събраните средства предстои закупуването на още апарати за плазмафереза, които ще бъдат дарени на болнични заведения.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here