Доц. Светлана Велизарова разкритикува Мутафчийски и НОЩ: Страхът убива! Излишно наплашиха хората в началото!

0
366

 

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Това прогнозира пред bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница „Света София“.

 

Според нея затварянето е трябвало да стане през ноември, защото сега всички отново ще пазаруват в последния момент и моловоте „ще се пръснат по шевовете“ след 21 декември.

Тя видя и грешки в създаването на триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас.

Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова, обясни специалистът.

Доц. Велизарова обърна внимание на факта, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването, а пневмониите и усложненията обикновено се случват във втората.

Тя поясни, че инфекцията засяга при всички положения най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето.
Затова и тези органи са най-уязвими, добави специалистът.

Това е дълго протичащо заболяване в сравнение с другите вирусни. Може да има 9 дни изявена клиника, добави доц. Велизарова.

Според нея е много важно на време да се предприеме адекватно лечение и тогава няма да се стига до тежки усложнения.

Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, температурата винаги присъства, поне от това, което наблюдаваме, добави доц. Велизарова.

Тя коментира и статистиката за коронавируса.
93 хиляди активни случаи, 6 хиляди са в болница. От влезлите в болници не повече от 7% са в интензивно отделение, над 90% се лекуват вкъщи. Хората не бива да се страхуват, а да са информирани, коментира доц. Велизарова.

По ваксината сме се разделили, защото нямаме информация, третата фаза за изследването на „Пфайзер“ ще излезе утре, каза още специалистът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here