Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г. насам

BIG5 АНАЛИЗ Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г....
41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията

 

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Това става ясно от проучването „Тенденции 2020″ на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани, пише „Сега“.

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация“ – 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% – до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.“, коментира Мартин Владимиров от ЦИД.

Гражданите от страните, участващи в изследването, са и по-склонни към проруски настроения, включително и да вярват в пропагандни твърдения, разпространявани от Русия, пише в изследването. Например, близо 4 от всеки 10 граждани в обхванатите държави членки на НАТО смятат, че алиансът провокира Русия с изграждането на военни бази близо до руските граници – наратив, който често се разпространява от прокремълски източници в интернет пространството.

„Проруските настроения са особено силни в България, Словакия, Сърбия и Черна гора. Мнението, че Русия изпълнява ролята на „могъщия славянски брат“, се споделя от 3/4 от респондентите“, заявява Даниел Мило, старши съветник в GLOBSEC.

Противопоставянето Изток – Запад

В резултат на тези мнения, битуващи в обществените възприятия, все по-малко хора възприемат Русия, а и Китай, като заплаха за сигурността на държавите в региона.

„От геополитическа гледна точка, българското общество е трайно разделено по линия на противопоставянето Изток – Запад, според което близките културни, религиозни и исторически връзки с Русия са несъвместими с начина на живот на западното общество. Това възприятие съответства с гледната точка, разпространявана от руската пропаганда, в която светът е доминиран от морално декадентски ценности, наложени от западните сили. От тази перспектива, Русия се възприема като закрилник на традиционните християнски и морални ценности и нейните мотиви не се поставят под въпрос“, уточнява Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на ЦИД.

Конспирациите за COVID-19

Повече от 1/3 от гражданите в Централна и Източна Европа вярват в конспиративни теории, свързани с COVID-19. Същевременно само 37% от хората споделят, че са склонни да се ваксинират срещу COVID-19. Сред тези, които имат доверие в публичните институции обаче, тази готовност се покачва до 53%.

„Проучването разкрива значението на доброто управление и доверието на обществото към институциите, особено по време на криза. Правителствата следва да вложат повече усилия за подобряване на комуникацията с населението и да направят всичко възможно да засилят общественото доверие“, посочва Мирослава Савирис, научен сътрудник в GLOBSEC и съавтор на доклада.

 

Последни новини

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...

Румен Петков: След първата коректна позиция на САЩ спрямо Борисов, да се надяваме, че няма да последва влизане с автомати в посолството им, както...

„За нашите приятели от САЩ нашето правителство са група носачи на куфари и раздавачи на документи при поискване. Обидно, грозно, отношение към българските институции“  „Силно...