Проф. Георги Михайлов: Властта дели лечебните заведения. Това не води до качествено здравеопазване

BIG5 АКТУАЛНО Проф. Георги Михайлов: Властта дели лечебните заведения. Това не води до качествено...
БСП настоява болниците да бъдат поставени в условия на равноправност през закона

 

Определени лечебни заведения бяха засечени в началото на годината да закупуват и предоставят за заплащане на НЗОК медикаменти в цени, които надвишават между 700-800% по-голямата част от договорите, сключени в страната. По скандалните наддценки БСП вече няколко пъти изрази позиция като критикува управляващите. Левицата излезе с декларация, а министърът обеща въпросните заведения да бъдат поставени в условие на равнопоставеност като да реализират обществени поръчки за медикаменти.

Днес отново темата бе поставена на дневен ред от проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на “БСП за България“ по време на обсъждани промени в Закона за обществените поръчки.

От парламентарната трибуна социалистът заяви: „За осем месеца това предложение се загуби по коридорите на властта и сега ни се предлага текст, който отново дава възможност на същите лечебни заведения да не извършват обществени поръчки. Тоест извършва се нещо, което е абсолютно неправомерно и неправилно.“ Според професора това поставя голяма част от лечебните заведения в неравностойно положение спрямо тези, които могат да си позволят това, а резултатите са изключително неблагоприятни.

„Преди месец обсъждахме законопроект, в който лечебните заведения бяха определени като публично-правни. Тогава се обясни как определени лечебни заведения и техните ръководители трябва да бъдат гласувани от Агенцията за публични предприятия, която няма нищо общо със здравеопазването“, припомни още депутатът от левицата като обясни, че има и стартирана процедура на ЕС точно в това направление спрямо България.

По думите на социалиста в предложените текстове властта искат тихомълком да се заобиколи необходимостта правата на лечебните заведения да бъдат абсолютно равнопоставени пред закона.

„С това законотворчество в областта на здравеопазването, което ние реализираме под натиска на управляващата коалиция през последните четири години, няма никога да се сдобием с качествено здравеопазване. Проблемите се виждат точно сега и виждат се от цялата нация“, обясни проф. Михайлов като с уточнението, че с подобен тип промени, които са в интерес на определени хора, по никакъв начин не заставаме с лице към необходимостите в областта на здравеопазването на българската нация.

Последни новини

Искра Михайлова: Всеки български гражданин трябва да намери път за просперитет в България

 „Посланието на Движението за права и свободи е рестартиране на държавността. Държавност в центъра, на която е всеки един български гражданин. Всеки български гражданин...

Иван Игов: Мая иска слава тук и сега, Борисов-слава в бъдеще, рейтингът на Слави е въздушен

- Господин Игов, как изглежда стартиралата вече предизборна кампания през погледа на един психолог?- Позволете да започна с проблем, който в други страни...

Бобоков за делото за незаконни артефакти: Фарс!

Той заяви, че ако делото не бъде отменено, ще търсят правата си в Европейския съд  Подсъдимият бизнесмен Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него...

Д-р Гълъбова: Няма ЦИК, няма мик, ползват си държавен ресурс в кампанията

 За първи път от много време съм отчаяна. И до това състояние ме доведе безсилието пред наглостта и арогантността, с която сме обилно заливани...