Домусчиеви продават Нова телевизия със 100 милиона евро печалба

BIG5 АКЦЕНТИ Домусчиеви продават Нова телевизия със 100 милиона евро печалба
Купувачът е United Group на сърбина Драган Шолак

 

Само 2 години след като купиха Нова телевизия братята Кирил и Георги Домусчиеви ще я продадат и то на печалба. Купувач е американската медийна група United Group, която преди 4 месеца придоби телекомуникационната компания „Виваком“.

Според източници на вестник „24 часа“ стойността на сделката е между 250 и 280 млн. евро – значително повече от 185-те млн. евро, които Домусчиеви платиха на шведската компания MTG (Modern Times Group) за „Нова Броудкастинг груп“ в началото на 2019 г. Така за две години Нова телевизия е поскъпнала с около 100 млн. евро, което се дължи и на факта, че към нея бе прибавена и цялата онлайн група „Нетинфо“, както и други медии.

На 4 януари трябва да стартира и новинарският канал на телевизията – Nova News. Това е познатата телевизия Канал 3, но с нова програма и визия, след като „Нова Броудкастинг груп“ я купи в началото на октомври. Най-голямата медийна група у нас придоби новинарския канал в пакет с няколко радиостанции („Веселина“, „Витоша“, Magic FM и The Voice) и две музикални телевизии (The Voice TV и Magic TV).

United Group е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак като малък кабелен оператор. Днес компанията има хиляди служители и милиони абонати, а мажоритарен акционер в нея е лондонският фонд BC Partners, който управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Голям акционер е и американският фонд KKR.

Бизнесът на United Group е основно на Западните Балкани, най-вече в Сърбия, където държи три местни оператора и придобива и кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги. Шолак остава сред акционерите и е важна фигура в медийната група.

За сделката се говори от месеци, но засега има само слухове и нищо официално. По всичко личи, че преговорите са в много напреднала фаза, а самият Драган Шолак е бил в понеделник в София, твърдят два независими източника на „24 часа“. Според тях новината за продажбата може да бъде обявена до часове, след като миналата седмица двете страни са се споразумели окончателно. Други твърдят, че сделка ще има в средата на януари.

За да бъде приключена продажбата, е нужно одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но двете страни вече са си стиснали ръцете. Сделката включва всички медии и сайтове, които са собственост на „Нова Броудкастинг груп“, но не и сградата, която в момента братя Домусчиеви строят близо до летището и в която трябваше да се помещава цялата медийна компания, твърдят запознати.

„Нова Броудкастинг груп“ е апетитен актив заради богатото си портфолио, което осигурява информационно и развлекателно съдържание и привлича голяма и разнообразна аудитория. Mедийната група е най-големият играч на рекламния пазар у нас,  дocтигaйĸи дo oĸoлo 75% oт xopaтa, изпoлзвaщи интepнeт в Бългapия. Ключов фактор за това е притежанието на „Нетинфо“ и платформи като abv.bg, vbox7, Grabo.bg и други много популярни сайтове.

Стратегическа част от покупката са и платените спортни канали на NOVA. Те включват премиум пакета Diema Extra с 3-те канала в него: Diema Sport, Diema Sport2 и Trace Sport Stars, както и абонаментната стрийминг платформа Play Diema Xtra. Платеното спортно съдържание е доказан магнит за зрители и рекламодатели и добър източник на приходи.

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...