Запорират пенсии заради задължения

BIG5 ПРОФИЛ Запорират пенсии заради задължения
Омбудсманът: Цинично е в този момент да се вдига цената на водата

 

Преди дни стана ясно, че КЕВР ще обсъди нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон – от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

„През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството ѝ не се повишава“, заяви в студиото на БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Качеството на водата е доста ниско на доста места. Има и много загуби, а показателят за общите загуби не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата.

„За мен е цинично в този момент да се вдига цената на водата. Качеството ѝ няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена“, смята омбудсманът.

Тя припомни, че е възразила и срещу новия закон за ВиК, който се предлага от МРРБ. За нея е недопустимо. Няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

„Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата“, каза Ковачева.

Тя обясни, че при нея постъпват жалби от граждани, които не могат да платят главницата на задълженията си и от години могат да си позволят да плащат само лихвите.

„Темата за вечния длъжник е много сериозна. Аз смятам, че е крайно време да се приеме закон, който да реши този въпрос“, каза Ковачева. „Има много хора, които не могат да плащат обективно и трайно своите задължения и стигат до частни съдебни изпълнители.“

По нейно мнение във всички случаи хората са бедни и всяко едно запориране се отразява фатално върху начина на живот на човек. По отношение на хората с ниски доходи и пенсионерите запорирането е много тежък момент, каза омбудсманът.

„Имаме множество сигнали за запориране на пенсии заради задължения и частни съдебни изпълнители. По време на пандемията гражданите останаха без доходи, без работа, а банките и ЧСИ трябва да проявят разбиране“, заяви Диана Ковачева.

„Това е особено сериозен проблем сега в пандемията. Хората остават без работа, затруднени са много сериозно и трябва да има разбиране от съдебните изпълнители и от банките за това, че те в момента не могат да платят своите задължения.“

По време на пандемия остава важна и темата за образованието. Вера имаше среща между омбудсмана и министъра на образованието. На нея бяха набелязани основни проблеми, бяха потърсени и решения. В продължение на час и половина министърът отговаря на въпроси.

Последни новини

Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора, подчерта Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“  Ако наистина искаме нещо в България...

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...