Прокуратурата се натъкна на барони на ало-мафията у нас и Румъния

BIG5 АКТУАЛНО Прокуратурата се натъкна на барони на ало-мафията у нас и Румъния
Обвинени са 6 лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, трима от които са задържани в Букурещ

 

Под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура в четвъртък е била проведена операция на българските и румънски полицейски и съдебни органи по неутрализиране на организирана престъпна група за телефонни измами, съобщават от държавното обвинение.

Съвместните действия са били координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

Задържани са шестима български граждани, трима от които в румънската столица гр. Букурещ (съгласно издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест), а останалите – в различни селища на страната при съвместни действия на Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и Областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник.

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“.

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева. Тази сума е възможно да нарасне в хода на разследването.

От тримата задържани в гр. Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. На 12 декември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...