Македонизмът е идеология, но и психическо отклонение

BIG5 ПРОФИЛ Македонизмът е идеология, но и психическо отклонение
Германия има очевидни политически и икономически интереси на Балканите, смята историкът от БАН Войн Божинов
 

„В момента в Република Македония тече антибългарска истерия, което показва, че македонизмът е не само идеология, но и психическо отклонение… Може би там така си мислят, че ще мобилизират обществото за каузата – преговорите с Европейския съюз. Добре се знае, че омразата ражда ответна отрицателна реакция. Там трябва да си дадат сметка, че това не е подходът“. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

Според него самочувствието на РСМ идва от политическата класа, възпитавана в социалистическа Югославия, и от обстоятелството, че зад страната стоят солидни европейски държави.

„Държава като Германия е крайно време да каже каква позиция взема, и то ясно – дали стои зад членка на Европейския съюз или зад държава, която е кандидатка за Европейския съюз… Германия има очевидни политически и икономически интереси на Балканите. Разширяването на ЕС означава разширяване на германското влияние в нашия регион“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

По думите на историка и от страна на България се дават разнопосочни сигнали. В предаването „Политически НЕкоректно“ Божинов допълни: „В Скопие има големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на Бучковски с Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но той си тръгна от София с подвита опашка… Нашата дипломация трябва да има изключително рафинирани начини на действие – от една страна да защитим националните си интереси, а от друга – да покажем, че РСМ има място в нашето европейско семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното разпадане. Нашият генерален интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава, тъй като нейното наличие върху картата прекъсва сухоземната връзка между сърби и гърци, което е от огромен интерес за нас, защото това е граница, която преди винаги е задушавала България“.

По думите на Войн Божинов новоизбраният американски президент Джо Байдън няма да е водеща фигура във външната политика, но натискът от Вашингтон по проблема значително се засилва.

„Евентуално забавяне на евроинтеграционните процеси в РСМ ще повлече сериозни въпроси. Един от тях е за албанското обединение в ЕС, защото, ако не получат каквото желаят, могат да обърнат другата страна на плочата“, коментира историкът пред БНР.

Последни новини

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър   Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия...

„Галъп“: Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

 Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща...

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...