Меркел успя да договори споразумение с ЕС

BIG5 АКТУАЛНО Меркел успя да договори споразумение с ЕС
Голям успех за Германия

 

Гeрмaния уcпя дa дoгoвoри cпoрaзумeниe c EC. Гeрмaнcкият кaнцлeр Aнгeлa Мeркeл ce рaзбрa c пoлcкoтo и унгaрcкoтo прaвитeлcтвo тoчнo прeди cрeщaтa, cъoбщи Дoйчe Вeлe.

Cрeщaтa бeшe пocлeднa в рaмкитe нa гeрмaнcкoтo прeдceдaтeлcтвo. Cрeщaтa ce укaзa върхoвo пocтижeниe.

Бeз cпoрaзумeниe, EC щeшe дa зaгуби дoвeриeтo нa финaнcoвитe пaзaри. Тoвa щeшe дa ocпoри и мaндaтa нa Урcулa фoн дeр Лaйeн.

Рeaлнo бeшe пoтвърдeнo рaздeлeниeтo мeжду Изтoкa и Зaпaдa. Гeрмaнcкият кaнцлeр Aнгeлa Мeркeл уcпя дa рeши вcичкo c eдин мъдър хoд.

Въпрocът зa прaвoвaтa държaвa щe бъдe внeceн в Eврoпeйcкия cъд. Тaкa унгaрcкият прeмиeр Виктoр Oрбaн нямa дa мoжe дa нacтoявa, чe cтaвa въпрoc зa oпит зa кoнтрoл.

Oттук нaтaтък caмooбoгaтявaнeтo и кoрупциятa щe мoгaт дa ce прecлeдвaт cъc зaднa дaтa. Унгaрия и Пoлшa тихoмълкoм oттeглихa cвoятa пoзиция, a cрeщaтa ce прeвърнa в гoлям уcпeх.

Залогът бе много голям

ЕС щеше да загуби не само доверието на финансовите пазари, ако унгарският премиер Виктор Орбан се бе наложил със своята политика на вето спрямо европейския бюджет. Щеше да има и други поражения. Някои държави членки на Общността като Испания, Италия, Португалия и Франция, които са особено силно засегнати от пандемията, щяха да излязат на барикадите, пише „Дойче Веле“.

Освен това, ако се бе стигнало до провал, противниците на ЕС от всички държави членки биха потривали доволно ръце предколедно. А без одобряването на плана за възстановяване след пандемията Урсула фон дер Лайен щеше да се превърне в една провалила се председателка на ЕК.

Със своя мъдър ход Ангела Меркел успя да предотврати всичко това, както и заплашителното дълбоко разцепление между Изтока и Запада. Оттук нататък парите по линия на ЕС ще се предоставят само при спазването на строги условия. Мотото „Първо субсидиите от Брюксел, после моралът“ вече не функционира.

Измамите ще се преследват

Механизмът за правовата държавност ще бъде внесен за проверка в Европейския съд – за да не може Орбан да продължава да твърди, че в случая става дума едва ли не за политическа инквизиция, както и за поемането на ангажименти относно бежанците.

Но тази правна проверка от страна на Европейския съд не означава, че Орбан и останалите ще могат да спечелят време и да продължат да тъпчат джобовете на роднините си с европейски пари до следващите избори. Защото оттук нататък самообогатяването, измамите и корупцията ще могат да се преследват и със задна дата.

Идеята за това изплащането на европейските пари да бъде обвързано не само с върховенството на закона, но и с предприемането на стъпки за легитимиране на механизма за правовата държавност от страна на Европейския съд всъщност не е нова – тя съществува още от 2017 година.

Исторически ход

Но канцлерката и нейните съветници решиха да я притоплят точно сега. И моментът бе напълно подходящ. Унгария и Полша бяха толкова слисани, че тихомълком се отказаха от своето вето. Така те освободиха пътя към най-голямата и най-необичайната помощна програма в историята на ЕС. Тя не би съществувала без алианса между Меркел и Макрон.

Тази среща на върха наистина бе исторически успех. А заслугата е най-вече на канцлерката.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест"   „Тези избори ще протекат в уникална...

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

На 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат...

Щом и Пената, дето две думи на кръст не може да върже, ще става депутат…

Дори Веселина Томова е без думи от надпреварата в реденето на листите  Надпреварата кой по-неподходящ за депутат да вкара в листите си, продължава с пълна...

Вицепрезидентът към управляващите: Никой друг в Европа не допусна такъв хаос с ваксините

Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, заяви Илияна Йотова по повод поклонението пред Докторския паметник в София пред загиналите медици в Руско-турската освободителна война  Героите...