Румен Петков: Губим транзитни такси, защото Борисов иска да се снима с някого

BIG5 АКТУАЛНО Румен Петков: Губим транзитни такси, защото Борисов иска да се снима с...
АБВ изпрати писмо до ДАНС и министър Теменужка Петкова за присъствието на посланик Херо Мустафа в стратегическия обект АЕЦ „Козлодуй“

 

Губим транзитни такси, защото Борисов иска да се снима с някого. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде Агенция „Фокус“.

Според него у нас продължава да виси въпросът защо Балкански поток не се въвежда в експлоатация. „Има две обяснения. Едното е, че не е готов. Да излезе „Булгартрансгаз“, да излезе министърът на енергетиката и министър-председателят и да кажат, че не е готов. Другото е, че проектът е готов, но министър-председателят поради това, че е в абсолютна изолация, защото никой не иска да се добере до него заради шкафчето с милион евра, той е призна истинността на тези снимки, той иска спекулативно да наложи идването на сериозен фактор от руска страна, на сръбския президент и с много „Ура“ да се обяви, че Балкански поток е готов и ще бъде въведен в експлоатация. Нашият български интерес не предполага такова поведение. Ние продължаваме да губим транзитни такси, защото Борисов иска да се снима с някого“, каза още Петков.

Лидерът на АБВ коментира и проблемите в Маришкия басейн. „Достатъчно ясно г-жа Ганчева очерта проблема в Маришкия басейн. Има грубо нарушение на европейската правна рамка, която забранява държавната помощ. Ние българските граждани продължаваме да плащаме вредните емисии на Марица 1 и Марица 3, с което не просто поставяме в неравостойно положение 2-та в сравнение с тях, а всъщност убиваме Марица 2 и изсипваме едни огромни пари в джобовете на нашите братя американските.

Ако САЩ не си дават сметка, че това е грубо посегателство върху енергийната сигуронст на България, лиякакъв техен деец беше казал, че това е диверсификация и ние плащаме сигурност. Бай Пешо, дето не може да си позволи отопление през зимата, каква сигурност плаща. Трябва да се разбере правителството на Борисов не тръгва да развали тези сделки. 10 години излива милиарди в тези две американски компании.

Според него заслужава сериозно поздравление това, което правят правителствата на Герамния и на Русия. Петков и визира заявеното намерение и стартиралата работа по завършването на „Северен поток“ 2. „Ако ЕС и неговите институции не разберат, че трябва да кажат на нашите партньори, съюзници от САЩ, че с ботуш, партньорски и съюзнически отношения не се градят, ще настъпи моментът, в който ще е късно“, каза още Петков.

ПП АБВ е изпратила писмо до ДАНС и министър Теменужка Петкова за присъствието на посланик Херо Мустафа в стратегическия обект АЕЦ „Козлодуй“, обяви лидерът Румен Петков. Писмото е във връзка с обявеното в медиите посещение от 3 декември 2020 г. на Н. пр. Херо Мустафа на територията на АЕЦ „Козлодуй“. В писмото си той настоява за информация по чия инициатива е организирано посещението на Херо Мустафа, кой и кога е завел искане за издаване на разрешение за достъп, както и кой кога е одобрил това искане.

„Ако не получим отговори на тези въпроси, ще бъде много грозно. Писмото е изпратено в началото на седмицата. Трябва да е ясно, че ако оставяме по този начин грубо, вандалски, да ни съсипват енергетиката, основната вина и отговорност за това, че 2 млн. българи с трудност разнасят жалкия остатък от мизерния си живот по земята, е на САЩ. Те продуцират омраза. Посолството на САЩ продоцира омраза към Америка към българските граждани. Ние искаме да инициираме европейска позиция, която да гарантира енергийната сигурност на Европа.“, коментира още лидерът на АБВ.

Любомира Ганчева: Управлението на ГЕРБ се оказва по-опустушително от пандемията COVID-19 за българската енергетика

Управлението на ГЕРБ се оказва по-опустушително от пандемията COVID-19 за българската енергетика, каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференцията.

„Изпращаме една изключително тежка година“, каза Любомира Ганчева и отчете, че това е третата поредна пресконференция в края на текущата година, на която тя лично представя анализ на дружествата в енергийния сектор. „Ако за нас това е добра оценка, притеснително е защо другите партии не следят процеса. Защо институциите в България, отговорни за сектор енергетика мълчат“, попита още заместник-председателят на АБВ.

Любомира Ганчева поясни, че тук не става въпрос просто за мълчание, а за безстопанственост.

Тя посочи, че АБВ са сериозно притеснени не само от финансовите резултати, а и от експертната, интелектуалната криза в правителството на ГЕРБ. По думите й това за съжаление е нерешимо. Любомира Ганчева спря вниманието си и на липсата на отчети на своята дейност и анализ на постигнатото.

„Защо никой, който управлява сектор „Енергетика“ в края на годината не излиза да предостави отчет на своята дейност и анализ на постигнатото. За 2020 г. единственото, с което мога да обознача постигнатото в сектор „Енергетика“ е разруха.

„Като започнем от дружеството шапка в държавния сектор, буквално преди седмица излязоха резултатите за последните 9 месеца на 2020 г. Държа да подчертая, че това са неодитирани отчети, т.е. одитор не се е подписал под тях. Това означава, че това е най-розовата версия на състоянието на българската енергетика. Практиката в българските енергийни дружества показва, че когато се намеси одитор, всички позитиви някак си изчезват и остават само тъжните статистики, тъжните цифри, за които ние сигнализирали нееднократно. Дружеството шапка БЕХ – мастодонта на българската енергетика тази година за първото 9-месечие се хвали, че за справка спрямо предишната година, когато бяха на загуба, са излезли на печалба. От 36 млн. лв. загуба, сега са спечелили 139 млн. лв. Само че така някак си измежду редовете е отбелязано, че тази печалба се дължи на една единствена компания в целия комплекс от държавни дружества в сектор „Енергетика“ – на АЕЦ „Козлодуй“. С други думи АЕЦ „Козлодуй“ в момента е държавната компания, която е гръбнакът на българската енергетика и която носи всички други дружества трайно, системно и от година на година все повече задлъжняващи и показващи все по-лоши финансови резултати. На всеки нормален човек и икономист и енергиен експерт трябва да му светне червена лампа, само министър Петкова явно има розова крушка в нейния кабинет, защото тя не забелязва тези проблеми“, допълни още Ганчева.

Тя спря вниманието си на АЕЦ „Козлодуй“. По думите й печалбата й преди данъци намалява с 20 %. „Това не може да не ни притеснява. АЕЦ „Козлодуй“ е компанията, която продава на най-ниска цена електроенергията. Ак озагубим и тази компания със сигурност всички наши зрители ще имат много по-високи сметки за ток и отопление от следващата година. На второ място „Булгаргаз“ една от компаниите, която до преди няколко години беше също символ на стабилност, работа, работа, работа в енергийния сектор. Само ние предупредихме от АБВ, че „Булгаргаз“ през тази година ще влоши своите параметри. Буквално си спомням няколко дни след нашата пресконфереция министър Петкова обясни как ние живеем в най-добрия от всички светове и ни чакат едни прекрасни години за „Булгаргаз“. Само че както се казва „Да, ама не“, допълни заместник-председателят на АБВ.

По думите й факт е, че печалбата на „Булгаргаз“ спада с една четвърт. „Въпреки намалението, по -притеснително е, че обемът, който минава природен газ, също спада. Тук държава да отбележа нещо много важно. Явно държавните компании в сектор „Енергетика“ не са разбрали, че нашата българска държава се справя прекрасно с COVID-19. Във всеки един отчет на държавна компания в сектор „Енергетика“ на няколко страници се обяснява каква катастрофа е в Българи, как икономически и бизнесът и битът изпитват затруднения и как спада БВП. Искам да попитам и министър Петкова и останалите министри, те в каква реалност живеят и защо не следят какво им казват управляващите на техните държавни дружества, които те контролират“, изтъкна Любомира Ганчева.

Любомира Ганчева попита министър Петкова и премиерът Борисов защо тази година „Булгаргаз“ не диверсифицира. „Защо тази година при условие, че на западните борси беше толкова ниска цената на природния газ, нямаше диверсификация и нямаше по-добри намерени цени. Много се надявам да открия отговор на този въпрос. В аванс мога да кажа, че ние на няколко пресконференции направихме прогноза, че когато фирми, близки до властта, нямат интерес и не печелят от комисионна, диверсификацията ще престане за България, защото за премиера Борисов и министър Петкова диверсификацията в енергетиката е, когато близките до нас компании печелят милиони. Ако не печелят, диверсификация не ни е нужна“, допълни още Ганчева.

Заместник-председателят заяви, че „Булгартрангаз“ не е успяла тази година да реализира нито един проект по изграждане на газопреносна мрежа. „Компания, която допусна да има два взрива и не ни даде отговор за тях, въпреки че спечелихме дело в Адиминистративния съд. Компания, която никой не може да накара да даде отговор ан въпроси, в същото време със смела ръка, отбеляз, че печалбата на дружествата намалява с 20 %. Никой не го притеснява и фактът, че „Булгартрангаз“ , както ние от АБВ сигнализирахме, ще стигне следващата година до момент на свръхзадлъжнялост“, каза Ганчева.

Тя подчерта, че не се вижда и къде е Газов хъб „Балкан“.

Ганчева изтъкна, че управляващите се правят, че проблемът в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 сякаш не съществува. „Смело може да се каже, когато се погледнат нейните финансови отчети, че е в будна кома“, коментира още тя. Според нея дружеството съществува заради стотиците милиони, инвестирани от държавата в него. „В същото време ТЕЦ „Марица Изток“ 2 осигурява 40 % от електроенергията на българската държава. 10 години управление на ГЕРБ допуснаха най-големият производител в енергийния микс на електроенергия да е на практика фалирал, да го държат изкуствено и никой от управляващите няма визия за развитието“, допълни още тя.

Последни новини

Екатерина Захариева: В Скопие вече не очакват промяна в политиката ни след изборите

 "Спекулация е, че сме поръчали най-много ваксини от "Астра Зенека", защото директорът за България е майка на наш евродепутат. Тази плоча се изтърка отдавна,...

Мълчаливият бийтълс Джордж Харисън

 „Не искам да съм звезда. Аз просто обичам да свиря на китара“, казва музикантът, роден на днешния ден през 1943 г. Феноменалният успех на „Бийтълс”...

Сергей Лавров: Западът използва пандемията за натиск върху неудобни правителства

 Лaврoв прeдлoжи cъздaвaнeтo нa прaвилa зa рeгулирaнe нa coциaлнитe мрeжи, кaктo нa нaциoнaлнo, тaкa и нa мeждунaрoднo рaвнищe Руcкият миниcтър нa външнитe рaбoти Ceргeй Лaврoв...

Цацаров представя годишния доклад за работата на Антикорупционната комисия

 Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г. Председателят на Комисията за противодействие на...