Германия налага строга карантина до 10 януари

0
329
Най-малко 72 души бяха арестувани на протест срещу мерките 

 

Германия ще затвори мнозинството магазини от сряда (16 декември) до 10 януари, за да възпрепятства разпространението на коронавируса, предават Ройтерс и БНР.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи днес, че лидерите на германските провинциите са се съгласили с налагането на по-строги ограничения, след като настоящите не са довели до намаляване на случаите на Covid-19.

Отворени остават само супермаркетите и аптеките, както и банките. Затварят фризьорските салони и салоните за красота. Забранява се и консумацията на алкохол на публични места.

Училищата на практика също ще бъдат затворени за периода. От работодателите ще бъде поискано да прекратят работа или да се работи дистанционно.

Ройтерс припомня, че страната  въведе частична карантина преди шест седмици – като затвори баровете и ресторантите.

Информацията идва часове преди планираната среща между германският канцлер Ангела Меркел и лидери на федералните провинции. В дневния ред е включено именно затварянето на училища и магазини, напомнят от Ройтерс.

Според ДПА, която се позовава на статия в „Бизнес инсайдър“, карантината се очаква да бъде въведена най-късно на 16 декември, сряда.

Междувременно най-малко 72 души бяха арестувани по време на протест в столицата на германската провинция Саксония, предадоха световните агенции. Недоволството на участниците в него беше насочено срещу карантинните мерки, които са в сила в страната.

Хората  се събраха  на демонстрации в градовете Франкфурт на Майн и Дрезден, въпреки забраната на германски съдилища, наложена поради опасения за възможно разпространение на коронавируса.

Организиран беше и контрапротестна поддръжници на ограничителните мерки, в който се включиха към 450 души. Няма данни за сблъсък между двете групи, както и за извършени арести. Около 500 противници на ограничителните мерки излязоха на протест и в град Ерфурт.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here