Der Standard: Пандемията и Брекзит без сделка ще донесат поредна криза на ЕС

BIG5 АКТУАЛНО Der Standard: Пандемията и Брекзит без сделка ще донесат поредна криза на...

 

Трябва ли да се тревожим за бъдещето на ЕС? Както пише журналистът Томас Майер в статията си за Der Standard, след неотдавнашната среща на върха на ЕС възниква двусмислен отговор: и да, и не, съобщава агенция „Фокус“.

От една страна, лидерите на 27-те държави-членки, останали след Брекзит, показаха, че са готови да се обединят в решаващи моменти и да постигнат компромис при критични решения, пише Майер. По-специално, държавите-членки успяха да се споразумеят за най-големия бюджет на ЕС в историята, който ще улесни борбата срещу коронавируса и ще остави средства за модерни инициативи.

От друга страна, срещата на върха показа различна страна на ЕС, отбелязва Майер. Например външнополитическата безпомощност на Брюксел – по отношение на Турция, Русия. Още по-тревожни обаче са бъдещите отношения с Обединеното кралство след края на преходния период: Брюксел и Лондон са заплашени от тотален разрив.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Всичко стана ясно, когато дори ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен казва, че Брекзит без сделка е много по-вероятен, пише авторът. Трябва да се случи чудо, за да се постигне компромис.

Както отбелязва Майер, при липсата на сделка, след пандемията и Брекзит във Великобритания, се очаква тежка икономическа криза, която ще засегне самия ЕС. В резултат на това през 2021 г. Брюксел ще трябва да бъде особено активен в областта на солидарността и помощта.

Подобно развитие на събитията би било абсурдно, пише авторът – първо да се унищожат търговските отношения, за да се възстановят по-късно.

Последни новини

ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена...

Волгин: Отвратително е да умираш от възторг, че някакви американци от поддръжници били станали критици

  Изобщо не разбирам опиянението, в което са изпаднали някои сънародници по повод писмото на двама американски сенатори, отнасящо се до корупцията в България. Какво...

Валя четири години, единайсет месеца и два дни

 Днес Габриел Гарсия Маркес трябваше да навърши 94 години. 20 цитата от гениалния колумбиец. "Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и...

3004 новозаразени с COVID-19 – 17,8 % от тестваните, 1280 са излекувани

3004 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа, което е с 806 случая повече от вчера. Това показват данните в Националната информационна системаЗа...