Гръцки митрополити: Отваряме църквите, не ни е страх от глоби

BIG5 АКТУАЛНО Гръцки митрополити: Отваряме църквите, не ни е страх от глоби
Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците

 

Гръцки митрополити тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки глобите. За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Мицотакис с главата на православната автокефална поместна Църква на Гърция, предава БНР.

Съгласно въведените Covid мерки в Гърция църквите получиха разрешение да отворят само на Коледа и Йордановден, но при много ограничен брой вярващи – 9 души на литургия. Вчера беше наложена глоба от 1500 евро на духовник, отворил църква в област Копио за вярващите.

Днес един след друг митрополити на различни гръцки области съобщават, че няма да се подчинят на мерките и ще отворят църквите за празниците.

Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Митрополитът на Серес, област силно засегната от вируса, обясни на управляващите, че „човек не е само тяло, но и душа и в тези тежки дни има необходимост от опора“.

Митрополитът на остров Корфу призова вярващите да посещават литургия и заяви „ние ще служим литургия и нека да ни арестуват“.

Правителството по време на първата вълна от коронавирус не позволи присъствие на богослужение дори за Великден, като очакваше, че и сега поради риска от епидемията няма да има реакция, но това не се случва.

Говорителят на правителството днес съобщи за извънредна среща непосредствено в следващите дни между премиера Мицотакис и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним.

 

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест"   „Тези избори ще протекат в уникална...

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

На 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат...

Щом и Пената, дето две думи на кръст не може да върже, ще става депутат…

Дори Веселина Томова е без думи от надпреварата в реденето на листите  Надпреварата кой по-неподходящ за депутат да вкара в листите си, продължава с пълна...

Вицепрезидентът към управляващите: Никой друг в Европа не допусна такъв хаос с ваксините

Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, заяви Илияна Йотова по повод поклонението пред Докторския паметник в София пред загиналите медици в Руско-турската освободителна война  Героите...