Министър Ангелов: Искам да съм първият ваксиниран, защото това е отговорност за всеки медик

BIG5 АКЦЕНТИ Министър Ангелов: Искам да съм първият ваксиниран, защото това е отговорност за...

 

Министър Ангелов заяви, че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик.

 

Намираме се в един от складовете, които използва Минитерството на здравеопазването, откъдето тръгват личните предпазни средства и антигенните тестове. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„До края на седмицата ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ близо милион и половина антигенни тестове“, заяви той.

„До 21-и очаквам Комисията от експерти в МЗ да приключи работа и да признаем антигенните тестове, с които можем при наличие на клинична картина и положителен такъв тест, да бъдат приравнени с ПСР тестовете“, каза Ангелов.

„Тук се товарят всички бусове на РЗИ. Благодарим на студентите, които оказват помощ в този момент“, добави министърът.

На въпрос дали се очаква ръст на броя на заразени официално в страната, ако и антигените влязат в статистиката, Ангелов отговори: „Антигенните тестове до този момент не са вкарвани в регистър. По-натам, ако ги признаем за еквивалент на ПСР, ще влязат в статистиката“, каза той.

По думите му след 21-и ще има заповед, с която ще започне отчитането на антигенните тестове.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„В много държави ПСР и антигена не са приравнени. Ние много държим на наличието на клинична картина – когато има температура, болки в гърлото и кашлица и положителен антигенен тест, тогава да можем да говорим за наличието на К-19“, каза той.

По думите му, ако тестовете се приравнят с ПСР тестовете, то и с антиген даден човек ще бъде карантиниран за 14 дни, а контактните му лица за 10 дни.

„Личните лекари ще могат да правят антигенните тестове или да насочват хората къде да им бъдат направени“, уточни той.

„Днес в 16 часа ще имам среща с директорите на РЗИ-тата и ще видя тогава какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Засега процентът е между 20-48%“, каза той.

Ангелов призна, че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик. „Ако се върнем назад във времето, що видим как благодарение на ваксините сме преодоляли много инфекции и сме спасили много животи“, каза той и добави, че принципно не попада в групата от медици на първа линия, но със своя акт иска да покаже, че ваксината е безопасна и надеждна.

„Българските граждани да бъдат спокойни, че ваксините, които ще дойдат у нас, са минали всички изпитания“, каза той.

източник: Епицентър

Последни новини

САЩ само се оправдават с демокрацията

 САЩ опитват нагло да се намесват във вътрешните работи на други държави под предлог за защита на човешките права. Това заяви китайският външен министър...

Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната „безогледна“ агитация с джипката на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за "грубите нарушения на изборното...

Германия предлага сътрудничество с Русия

 Правителството на Германия е предложило на ЕС да намери сътрудничество с Русия по климатичните въпроси, съобщи Financial Times. Предложен е реален документ. Предлага се започването...

Дами, без вас няма смисъл

Както казваше великият Джоко Росич – всичко, което прави един мъж, е заради жена...  Днес е осми март. Празникът на жената. Някои жени празнуват този...