Само 33% от медиците са заявили желание да се ваксинират

BIG5 АКЦЕНТИ Само 33% от медиците са заявили желание да се ваксинират
Общо за страната това са близо 37 000 лекари, сестри, санитари, зъболекари, фармацевти и др., от които 7776 в София

 

33% от медиците в страната са заявили желание да се ваксинират. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се срещна днес с шестимата директори на РЗИ-тата, отговорници по региони за изпълнение на националния план за ваксинация, пише „Сега“. В него е разписано първо да бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР.

Според Националния план за ваксиниране страната се разделя на 6 региона, като всеки един от тях има отговорник, който извършва централната логистика – РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов. Сред първите им задачи беше изготвянето на списък на лекарите, които ще се ваксинират.

Общо за страната това са близо 37 000 души, от които 7776 в София. „Изготвянето на списъци със желаещи е за да се осигури предимство на хората в тях да получат по 2 дози от първите количества ваксина, с които страната ни ще разполага“, обясни д-р Паздеров.

Първоначалните очаквания са у нас да пристигнат 125 000 дози около Нова година. Те са достатъчни за ваксинирането на 62 000 души. Засега не е ясно дали при липса на достатъчно желаещи медици ще се пристъпи към ваксиниране на хора и от следващите фази според ваксинационния план. „Сега“ обаче научи, че събирането на заявления за ваксиниране в училищата вече тече в спешен порядък. Редица столични училища са получили краен срок до вторник и сряда да съберат данни за желаещие да се ваксинират учители. На педагозите не е предоставена абсолютно никаква разяснителна информация за това с какъв продукт евентуално ще бъдат ваксинирани. Учителите попадат във втората приоритетна група след здравните работници, заедно със служителите и настанените в социални заведения и служителите на ферми за норки, където има риск от мутация на вируса.

Няма данни каква част от медицинския персонал отказва да се ваксинира, защото вече е изкарал вируса и разчитат на имунитет. Очаква се още медици да пожелаят да бъдат ваксинирани, след като ваксината бъде официално разрешена и има публикувана характеристика на продукта. “Все пак говорим за лекари, здравни работници, които са грамотни и след излизането й, аз съм убеден, че ще има още желаещи“, коментира д-р Паздеров.

По време на ваксинацията ще действат 47 мобилни екипа в цялата страна, които ще разполагат както с хладилници за съхранение, така и с оборудван шкаф за спешни ситуации и оказване на първа помощ при евентуални нежелани реакции.

Последни новини

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър   Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия...

„Галъп“: Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

 Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща...

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...