Google се срина по цял свят: Проблемите с YouTube, Gmail, Drive и Classroom засегнаха и България

BIG5 ПРОФИЛ Google се срина по цял свят: Проблемите с YouTube, Gmail, Drive и...
Доколко сигурни са данните ни и как се използват те?

 

Най-голямата търсачка в света Google, тяхната електронна поща Gmail и сайтът за видео споделяне YouTube, който също е собственост на Google, са недостъпни за милиони потребители по цял свят. Не е ясна причината за срива, но според сайта DownDetector най-много засегнати има в Западна Европа и по-специално във Великобритания, съобщава Дир.бг.

Проблеми с достъпа има още до другите услуги на Google, като Google Drive и Google Classroom. Последното може да затрудни учебния процес онлайн, тъй като доста училища в България използват именно това приложение за преподаване, а не Zoom.

По думите на ученици от Варна Google Classroom не работи от около 15 минути.

Много оплаквания има и от загуба на достъп до качените данни в облака Google Drive. Запаметената и качена там информация се оказва недостъпна за мнозина, избрали да я съхраняват извън компютъра си.

По-малък брой потребители се оплакват от проблеми с Google Maps. Това може да създаде транспортен хаос, защото големи логистични фирми, така и доста водачи ползват апликацията за навигация.

Сривът в услугите на Google може да има и политически и социални последици, тъй като много хора черпят информацията си именно от търсачката.

В днешно време сривът на Google и YouTube има ефекти сходни с тези на информационно затъмнение.

Потребители съобщават и за проблеми с приложението за чат и комуникация Discord.

На Балканите най-много доклади за проблеми идват от Румъния и столицата Будапеща.

В България някои потребители имат достъп до търсачката. Gmail и YouTube пък бяха временно недостъпни. Родните потребители съобщават, че Google работи, но с нетипично забавяне.

От Google не са коментирали причините за срива. Според експертите най-вероятно става дума за проблем със сървърите.

Изглежда проблемът е в частта от услугата на Google, която обработва потребителски акаунти и информацията от тях. YouTube е достъпен в режим „инкогнито“ в браузър, поддържащ функцията, като Google Chrome.

Всичко това повдига въпроса доколко сигурни са данните на потребителите и как се използват те.

Последни новини

Китай: Светът се нуждае от единство в борбата с COVID-19

Световният механизъм за достъп до ваксини COVAX, в който участват много страни, вече е разпределил над 20 милиона дози в 20 държави В момента на...

С червени балони в небето и увереност в победата, „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Гоце Делчев

Кандидатите за народни представители от района – Богдан Боцев, Милко Сиркьов, Ина Бойчева, Георги Мишев, Исмет Ходжов и Костадин Харисков, заедно с водача на...

Борисов: Случаите на COVID-19 растат, няма да се поколебаем да наложим по-строги мерки

По разпореждане на министър-председателя от днес проф. Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението...

Спад на БВП на България с 4,2% през 2020 г. отчита НСИ

Тази предварителна оценка на НСИ е по-добра от последните прогнози на БНБ за спад на БВП с 4,4%, на Европейската комисия - за понижение с 4,9% и...