Европа се затваря за Коледа

BIG5 ПРОФИЛ Европа се затваря за Коледа

 

У нас ресторантьорите поставиха ултиматум за незабавно отваряне

 

Повечето големи западноевропейски държави – Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Обединеното кралство – избраха да втвърдят мерките или да се откажат или коригират предстоящо разхлабване на ограниченията срещу коронавируса заради риска от нови заразявания около коледните празници, пише Дневник.

 

Притесненията от трета вълна в момент на надежда за излизане от втора се оказаха причина за решението. Това с особена сила се отнася за Италия, която отново влезе в новините с печалния рекорд като европейската държава с най-много починали пациенти с коронавирус, изпреварвайки за втори път Великобритания.

Това наложи много държави да втвърдят мерките, които сами бяха обявили за празниците.

 

Германия

От тази седмица до 10 януари Германия на практика затваря напълно обществения живот. Барове и ресторанти, затворени от шест седмици, няма да отворят, след като своеобразното „плато“ на заразяванията отново бе последвано от ръст на новите случаи и починалите. Ще има някои специални условия за Нова година – разрешение за събирания на до 4 души от 2 домакинства например – но и ограничения за консумация на алкохол навън или забрана за продажба и използване на фойерверки. Удължава се коледната ваканция в училище.

 

Нидерландия

Нидерландия въвежда пълна карантина за търговските обекти, които не са крайно необходими, при 10 хил. заразени на ден (с над 400 случая на 100 хил. души в последните 2 месеца и над 500 – от няколко дни). Затвориха част от училищата, забраняват се в домакинство да влизат за един ден над двама души, които не са от него. Няма вечерен час, но хората са призовани да останат у дома.

 

Италия

В Италия премиерът Джузепе Конте се очаква да обяви нови, още по-рестриктивни от досегашните мерки за Коледа и Нова година. Рим овладя кривата си, но множество италианци излязоха на коледни покупки в последните дни, след като блокадата от ноември бе разхлабена, и това притесни властите. Наложи се дори затваряне на известни централни райони за пешеходзи. В момента властите допускат се дори изключително тежки ограничения между самия 24 декември и 2 януари – да се забранят всякакви излизания, които не са наложителни, да се затворят магазини, барове и ресторанти, вечерен час. Конте заяви за „Ла стампа“, че „на всяка цена трябва да избегнем трета вълна, защото тя би била опустошителна“.

 

Частичната блокада от 24 декемеври до 2 януари би надградила обявената вече забрана за придвижване между 20-те региона в страната между 21 декември и 6 януари. Ски курортите са затворени, заради вечерен час от 22 ч. на Бъдни вечер срещу Коледа няма да се състои и традиционната меса.

 

Великобритания

В Лондон и други британски градове барове и кръчми ще рябва да затварят в 23 ч. (с последни поръчи в 22 ч.) преди Коледа, въпреки че се надяваха на солидни приходи около празниците. Не могат да се събират повече от 6 души от повече от 2 домакинства в тези обекти. Столицата е особено проблематична при 225 случая на 100 хил. души – за страната средното е 166. Това са данните за седмица и правителството не иска да изгуби постигнатото; намаляването в последните дни е илюстрирано от промяната на средните стойности, тъй като за две седмици заболеваемостта е значително по-висока – 348 на 100 хил. души. Сегашната ситуация на практика отменя планирано разхлабване.

 

Все пак във Великобритания има планове за разхлабване за пет дни около Коледа, когато ще могат да се събират до 3 домакинства. Две водещи медицински списания обаче – за втори път за последния век – се обърнаха към правителството с молба това да не става, защото би било „издънка“, която „ще струва много животи“.

 

Франция

Франция – чиято карантина свали в пъти броя на новозаразените, се отказа от планираните облекчения на рестрикциите, въведени заради коронавирусната пандемия. За последните две седмици в страната има 236 случая на 100 хил. души. Театрите, киносалоните и музеите няма да бъдат отворени на 15 декември, както беше планирано, тъй като случаите на зараза не намаляват, както се надяваха властите, заяви френският премиер Жан Кастекс. Забраната за излизане обаче се заменя от вечерен час и призив родителите да не пращат децата си на училище тази седмица.

 

Правителството бе обявило, че разпореждането към хората да си останат у дома, наложено в края на октомври, ще бъде отменено на 15 декември и тогава ще бъдат отворени музеите, театрите и киносалоните. Но условието за това беше случаите на зараза да паднат на около 5000 на ден, а те остават двойно повече. Затова от днес се въвежда вечерен час, като той ще е от 20 ч., а не от 21 ч. както бе планирано по-рано. Кастекс поясни, че този час ще е в сила и за 31 декември. А сутрините ще действа до 6 ч. Вечерният час обаче няма да се прилага за Бъдни вечер. Заведенията едва ли ще отворят преди средата на януари.

 

Другаде

И в други държави ще се наложат подобни мерки. В Полша правителството призовава властите да останат у дома на Коледа и Нова година и предупреждават, че не се знае кога всъщност ще отворят училища, ресторанти и спортни зали. Австрия не се отказа от ски курортите на Коледа, но затвори коледните пазари. В Белгия на домакинствата се разрешава да приемат само един гост, а който живее сам, ще има право на две срещи, не се препоръчват пътувания.

Според Световната здравна организация в Европа има по-малки държави, които още по-ясно илюстрират колко сериозен е проблемът – в Швеция има 739 случая на 100 хил. души, в Хърватия – 1200.

Междувременно призиви за за пълна блокада се чуват и в Турция, чиито случаи на коронавирус на дневна база станаха сред най-високите в света. Засега Анкара въведе само дълга забрана за излизане през почивните дни между Нова година и първите дни на януари.

 

Как е в България

Незабавно отваряне на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове и обявяване на правилата, при които ще работят! Не на 21 декември! Сега! Това написаха в изключително остро отворено писмо Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, часове след като Българският лекарски съюз препоръча частичният локдаун да остане до Ивановден.

Двете сдружения настояват властта да признае взетите решения за затваряне на редица бизнеси като „неефективни и грешни“, както и повече да не се допускат дискриминационни забрани за извършване на труд на една част от бизнеса.

Ресторантьорите искат да знаят ясно при какви правила клиентите им ще могат да посрещнат Нова година.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...