САЩ наказаха Турция заради С-400

BIG5 АКТУАЛНО САЩ наказаха Турция заради С-400
САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400, предаде Франс прес.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео.

Той даде да се разбере, че санкциите се налагат по CAATSA – Закона за противодействие на американските противници чрез санкции. По него и по решение на Конгреса на САЩ, всеки свързан със сделката за С-400, било то чрез връзка с представител или посредник на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия, трябва да бъде санкциониран, тъй като покупката на руската зенитна ракетна система е „значителна трансакция“.

Санкциониран е турския Presidency of Defense Industries. Под санкции попадат президентът и трима служители на организацията. Те са в списък на министерство на финансите. Става дума за ръководителя Исмаил Демир, както и за Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит. Всички те са участвали в сделката за С-400.

Незабавен отговор дойде от турското външно министерство, което осъжда американското решение и нарича позицията на САЩ несправедлива. „Обстоятелствата, които накараха Турция да закупи ракетите С-400, са много добре известни на всички. В това отношение президентът Тръмп също е изразявал многократно законността на действията на Турция“, се казва в изявлението на външното министерство, което отхвърля санкциите. Подчертавайки неоснователността на твърдението на САЩ, че ракетите С-400 не са съвместими със системите на НАТО, в изявлението се изразява позицията, че Турция многократно е предлагала да сформира техническа работна група към НАТО, която да се справи обективно с проблема и въпреки това не са предприети стъпки по въпроса.

 

„Предпочитанието на САЩ да отхвърлят предложението ни за решаване на въпроса чрез дипломация и вместо това да наложат едностранни санкции е необясним акт“, продължи изявлението и подчертава: „Турция ще предприеме необходимите стъпки срещу този ход, който очевидно ще навреди на двустранните връзки. “ Изявлението също така призова Щатите да отстъпят и да преоценят решението си в съюзнически дух.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради отказа на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители F-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра. Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана. Системите С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

източник: Фрог нюз

Последни новини

Екатерина Захариева: В Скопие вече не очакват промяна в политиката ни след изборите

 "Спекулация е, че сме поръчали най-много ваксини от "Астра Зенека", защото директорът за България е майка на наш евродепутат. Тази плоча се изтърка отдавна,...

Мълчаливият бийтълс Джордж Харисън

 „Не искам да съм звезда. Аз просто обичам да свиря на китара“, казва музикантът, роден на днешния ден през 1943 г. Феноменалният успех на „Бийтълс”...

Сергей Лавров: Западът използва пандемията за натиск върху неудобни правителства

 Лaврoв прeдлoжи cъздaвaнeтo нa прaвилa зa рeгулирaнe нa coциaлнитe мрeжи, кaктo нa нaциoнaлнo, тaкa и нa мeждунaрoднo рaвнищe Руcкият миниcтър нa външнитe рaбoти Ceргeй Лaврoв...

Цацаров представя годишния доклад за работата на Антикорупционната комисия

 Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г. Председателят на Комисията за противодействие на...