„Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?”

0
342

 

10 + 1 цитата от Винсент ван Гог, един от най-великите художници в историята на европейското изкуство

 

„Можеш да бъдеш учен с учените, но с художника трябва да бъдеш поет.”

„За да живееш и да се трудиш за човечеството, трябва да умреш за себе си.“

„По-малката част от нашето недоволство произлиза от това, че не сме намерили в живота мечтаното; по-голямата от това, че сме го намерили.”

„Само докато рисувам се чувствам жив.”

„Щастлив е, който вярва в Бога, защото той ще надмогне накрая всички мъки в живота, макар и не без труд и страдания…”

„Не трябва никога да се осланяме на това, че сме се отървали от грижи, трудности и пречки, нито да се стремим към лек живот. Дори и сред образовани кръгове и в най-добра среда, и при най-благоприятни условия трябва да запазим нещо от първичната същност на един Робинзон Крузо.”

„В живота, както и в изкуството, аз мога да се справя със себе си и без Господ Бог. Но не мога да съществувам – аз, страдащия човек – без нещо по-голямо от мен, нещо, което изпълва целия ми живот – без творческата сила.”

„Това, от което се нуждаем, е безкрайното и прекрасното – ни повече, ни по-малко, и добре ще стори човек да не се задоволява с нищо по-малко и да не се чувства спокоен, докато не го е постигнал.”

„Аз не изобретявам творчеството – напротив, намирам го за завършено. Необходимо е само да бъде открито и извлечено от природата.”

„Човек трябва да обича колкото може повече, там е истинската му сила, защото: който много обича, той много върши и много може, и това, което е сторено с любов – е сторено добре.”

AFISH.BG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here