Красимир Каракачанов: Парламентът каза „да“ на доброволната казарма

BIG5 АКЦЕНТИ Красимир Каракачанов: Парламентът каза "да" на доброволната казарма

 

Парламентът каза твърдо „да“ на доброволната военна служба. Всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на закона, има право да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца, решиха депутатите с приетите днес на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили. 

 

С промените се създава възможност за изпълнение на срочна служба в състава на доброволния резерв – чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване.

С увеличаване броя на мъжете и жените с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили. 

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Измененията позволяват и разширяване на обучението на учениците от гимназията, като придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.

Другата важна промяна е свързана със Закона за военноинвалидите и пострадалите военни, където се добавя категорията „курсант“. Отчита се, че в хода на обучението курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на „инвалидност“, но заради липсата на въпросната категория в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите, досега те не попадаха в тази категория.

източник: Lupa.bg

Последни новини

Осъдиха Никола Саркози за корупция

Френският президент опитал да подкупи магистрат  Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би...

Румен Петков: Тази схема с ваксините е медицински фашизъм и корупция на най-високо ниво

„Това, което се случва, минава границите на абсурда. Предполагам, че повече са гледали сутрешните емисии. Навсякъде един зоологически ентусиазъм, труднообясним извън рамките на 4-и...

КПКОНПИ започна проверка на кметицата на район “Красно село”

КПКОНПИ образува производство и срещу екс шефа на болницата в Каварна  КПКОНПИ прие днес решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси...

Волен Сидеров: ГЕРБ са обещали 70 000 гласа на ВМРО! Плащат по 300 лв на глас, готвят невиждано фалшифициране на изборите!

"ГЕРБ са обещали 70 000 гласа на ВМРО. В циганските махали се плащат между 150-300 лева... Тези неща стават на тъмно и под покровителството...