Румен Овчаров: В България няма управление на Ковид кризата! Това ще бъде ключовата тема на изборите

BIG5 АКТУАЛНО Румен Овчаров: В България няма управление на Ковид кризата! Това ще бъде...

 

В България няма управление на Ковид кризата! Това ще бъде ключовата тема на изборите, не корупцията. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият министър на енергетиката и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров.

 

„Ключовата тема на следващите няма да бъде корупцията и съдебната система, а провалът в управлението на кризата. Това е причината правителството и Бойко Борисов най-накрая да усетят, че трябва да вземат мерки и тези мерки не могат да угаждат на всички“, заяви Румен Овчаров.

„Пълен провал. Нито имаме цел, нито план. Няма никакво управление на кризата в България“, категоричен бе Овчаров.

„В началото на октомври ръстът на смъртността в България беше 6% на дневна база, в края на октомври тя вече е 30% спрямо същия период на миналата година. В края на ноември ръстът вече е над 100%. В България обикновено умират около 300 човека на ден. В края на ноември умират по 700 човека на ден… Това е следствие от несправянето с кризата“, посочи Румен Овчаров.

По думите му заболеваемостта на 100 000 души намалява, защото се правят помалко тестове.

Според него пътят за справяне с кризата са много ясни и категорични мерки, каквито при нас не се налагат.

С някакви номерца намаляваме заразяемостта, вирус се спира с ясни и категорични мерки, не с лашкане, посочи той. Овчаров даде пример как би трябвало да действа правителството, като посочи канцлера Меркел в Германия и обясненията за локдауна, които тя даде на германските граждани. Канцлерът посочила данните за смъртността и изтъкнала, че такава смъртност не е приемлива за странат и затова локдаунът остава.

Според него пълно „отваряне“ в България не бива да е на дневен ред.

Какво не знаеха управляващите, че след октомври у нас става студено и ковидът ще се развихри?!, възмути се бившият министър на икономиката.

Овчаров изтъкна, че хората от БСП са на място – помагат на болните в ковид отделенията.

Депутатите от БСП помагат реално в болниците, а не хвърлят чужди пари от прозореца на джипката, заяви Румен Овчаров.

Бившият министър на енергетиката отговори и на въпроси, свързани с разговорите на премиера Бойко Борисов и посланика на САЩ Херо Мустафа по ядрената енергетика.

Идеята на Херо Мустафа е да се построи нов реактор в Козлодуй с американска торбина, обясни Овчаров. И подчерта, че за пръв път чува от американски посланик идея за изграждане на ядрена мощност с руски реактор.

Какво печели България като мести площадката си от Белене в Козлодуй, попита риторично той.

Овчаров подчерта, че и по въпросите на енергетиката, и на здравеопазването „трябва да започнем да слушаме експертите, а не да реагираме спрямо конюнктурата“.

Ще стане така, че накрая няма да построим мощност нито в Белене, нито в Козлодуй и накрая ще останем и без електроенергия, прогнозира бившият министър на енергетиката.

 

Последни новини

Милен Любенов: Периферията на ГЕРБ се свива. Има енергия с потенциал за протестен вот

Политологът смята, че тема, която може да обедини новите управляващи, е върховенството на правото и реформа в прокуратурата  „Периферията на ГЕРБ се свива и при един...

Путин и Ердоган правят първа копка на нов АЕЦ

Първата турска АЕЦ Аккую, която Русия изгражда в района на Мерсин, е на стойност около 25 млрд. щ.д.  „Президентът на Русия Владимир Путин и турският...

Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават

„Строим и показваме - това е нашата политика“, заяви премиерът  „Днес правим тур на всички църкви и манастири, където сме помогнали: със селската програма, с...

ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България. Къде отиват парите за фермерите?

EURACTIV: Захранва ли ОСП олигархията?  Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие. Начинът, по който парите се отпускат, изкривява целия сектор...