В 56 държави още бесят и разстрелват осъдени

BIG5 ПРОФИЛ В 56 държави още бесят и разстрелват осъдени

 

В САЩ екзекутираха 2-ма миналата седмица, връщат електрическия стол и газовата камера

 

В Иран в събота умъртвиха опозиционен журналист, подкрепил протестите в края на 2017 г.

Наскоро Бангладеш реши да въведе смъртно наказание за изнасилване след седмици на протести, свързани с брутални случаи на агресия над жени. Само през тази година в страната са били регистрирани 1000 случая на изнасилване, всяко пето от които е било извършено групово от гангстерски банди.

От опита за преврат през 2016 г. насам турският президент Реджеп Ердоган периодично повтаря, че отмяната на смъртното наказание в страната през 2004 г. е било грешка и че то трябва да бъде възобновено. Неговото мнение получи подкрепа от трите основни политически партии в страната. И макар светът като цяло все повече да се движи към отмяната на най-тежкото наказание за жестоките престъпления, общественото мнение остава разделено, а спорът “за” или “против” няма изгледи да приключи скоро.

За едни смъртната присъда е признак на варварство и нецивилизованост или пък твърде бърз начин извергът да умре, вместо да бъде оставен до живот на терзанията на гузната си съвест (ако има такава).

Противниците се позовават и на съдебните грешки, които могат да пратят на ешафода напълно невинен човек. Какво да се каже пък за авторитарните режими, за които това е просто начин да се освободят от инакомислещи.

“Смъртната присъда е най-предумишленото от всички убийства”, казва Албер Камю. Привържениците на смъртната присъда обаче виждат в нея върховното олицетворение на справедливостта, осъществяването на библейския принцип “око за око, зъб за зъб”, най-добрия начин за превенция на бъдещи престъпления.

56 държави все още запазват екзекуциите като начин да бъдат наказвани извършителите на тежки престъпления, а в някои случаи – и политическите противници. В различните държави обаче те се прилагат за различни по брой и характер престъпления. В случая с Бангладеш например досега със смърт се наказваха 7 вида престъпления, но изнасилването не беше сред тях. В Пакистан пък със смърт се наказват цели 27 случая на престъпване на закона, сред които е и изневярата.

Според най-актуалните обобщени данни на правозащитната организация “Амнести Интернешънъл”, която се бори активно срещу екзекуциите, 106 държави в света са премахнали напълно смъртното наказание.

В още 36 то не се прилага на практика, въпреки че законодателството го позволява. В 7 от тях екзекуции са предвидени само при извънредни ситуации като военни конфликти например, а в други 29 действат мораториуми и няма изпълнения през последните 10 години. Независимо че най-тежкото наказание на практика не се прилага в общо 142 страни, което означава две трети от държавите в света, около 60% от световното население живеят на места, където има смъртна присъда, като например Китай, Индия, САЩ и Индонезия.

Според статистиката на “Амнести” през 2019 г. са били извършени 657 екзекуции в 20 държави, което е спад с 5% в сравнение с 2018 г. Най-много осъдени са завършили живота си в ръцете на палачите в Китай, Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Египет. Тази събота в Иран бе обесен 47-годишният опозиционен журналист Рухола Зам, подкрепил с работата си в интернет мащабните икономически протести в края на 2017 г. Той бе осъден за “корупция на земята” – обвинение, използвано като синоним на опит за преврат.

Хартата на основните права на ЕС забранява използването на смъртно наказание в страните членки. В България то е премахнато от 10 декември 1998-а, а от 1990 г. има мораториум. В Европа единствената държава, в която все още се извършват екзекуции, е Беларус. Там през 2019 г. са били екзекутирани 2-ма души, а през 2018 г. – 4-ма. Русия също не е отменила смъртното наказание, но не го прилага от 1996 г.

Най-големият умъртвител в света е Китай, но точният брой на екзекуциите не е ясен, тъй като се смята за държавна тайна. Отново по данни

на “Амнести Интернешънъл” в периода 1990-1999 г. в страната са били произнесени 27 599 смъртни присъди, а 18 194 души са били убити.

В Саудитска Арабия все още се практикуват масови екзекуции като например тази на 37 затворници за тероризъм миналата година. Един от тях е бил обезглавен и след това разпънат на кръст на публично място за всеобщо назидание.

В края на 2019 г. на планетата е имало 26 604 души, които очакват фаталния край в затворническите си килии, като 2307 от присъдите са били произнесени миналата година. Начините, по които през 2019-а са били извършени смъртните наказания, са

обесване, разстрел, обезглавяване, електрически стол и смъртоносна инжекция

Две държави от най-високоразвитите в света, които членуват в Г-7, продължават да поддържат този тип наказание – САЩ и Япония. В САЩ всъщност дали ще се прилагат екзекуции, или не, зависи от щатските закони. В 28 щата най-тежката присъда продължава да бъде налагана, като в три от тях – Калифорния, Орегон и Пенсилвания, има наложени губернаторски мораториуми. Други 22 щата не извършват екзекуции. В Тексас са умъртвени най-много затворници – 40% от всички.

През юли тази година за първи път бяха извършени екзекуции на осъдени от федерален съд, след като 17 години на федерално ниво имаше мораториум. ЕС реагира много остро на това решение на американското правителство и на президента Тръмп. На12 януари 2021 г. за първи път от близо 70 г. ще бъде екзекутирана жена. Тя убила бременна в осмия месец, разпорила корема ѝ и извадила бебето. По чудо то оцеляло и днес е на 16 години.

Преди Тръмп да напусне Белия дом, администрацията му предвижда да екзекутира 5-има. Това е нарушение на 130-годишно правило, според което в период на предаване на властта смъртни присъди не се привеждат в действие. Две от тях бяха изпълнени в края на миналата седмица. Един от екзекутираните – 40-годишният Брендън Бернард, е извършил престъпленията като тийнейджър и е очаквал изпълнението 25 години.

Министърът на правосъдието Уилям Бар пък обяви, че се разширяват методите на екзекутиране, които в последните години бяха сведени само до инжекция със смъртоносен коктейл от вещества. Според новите правила щатите ще могат да използват всички разрешени от местните закони методи, които са електрически стол, газова камера и разстрел. От екипа на Джо Байдън вече обявиха, че той е твърдо срещу смъртната присъда и ще направи всичко възможно да я изкорени.

Първата смъртна присъда в САЩ е извършена през 1608 г. и е за шпионаж. Между другото, европейските преселници са тези, които донасят със себе си в Новия свят този тип възмездие. Изследване през 2015 г. показва, че 61% от американците подкрепят смъртната присъда срещу 37%, които се обявяват за противници.

В Япония със смърт наказват основно убийците и най-вече онези, чиито ръце са изцапани с кръвта на повече хора. През 2018 г. на смърт бяха осъдени 7 лидери на сектата “Върховната истина на Аум”, сред които и върховният лидер Шоко Асахара, отговорни за смъртта на 13 души след атака с газ зарин в токийското метро през 1995 г. Хиляди са пострадалите. И до днес това се смята за един от най-зловещите терористични актове в историята на Страната на изгряващото слънце.

В Сингапур – друга високоразвита страна със смъртно наказание, то се прилага най-често за престъпления, свързани с трафик на дрога, но дори само притежанието на наркотици може да доведе до крайната мярка

Във Франция, която премахва смъртното наказание през 1981 г., в продължение на близо 2 века -от 1792 до 1977 г., гилотината се използва като единствен метод за изпълнение на смъртни присъди. Последното гилотиниране там е извършено през септември 1977-а – на мъж от арабски произход, осъден за изнасилване и убийство на младо момиче.

Популярният израз “драконовски закони” пък води началото си от древногръцкия законодател Дракон, който през 621 г. пр. Хр. създава правна система, в която смъртното наказание е на особена почит – то се прилага за почти всичко – от кражбата на зелка до убийство. Когато бил попитан защо е толкова безпощаден, Дракон отговорил, че малките престъпления заслужават смърт, а за големите не успял да намери по-тежко наказание.

източник: 24 часа

Последни новини

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...

„Амнести Интернешънъл“ се възмути от езика на омразата на Навални, вече не го приемат за „затворник на съвестта“

Отговарящият за връзките с медиите на Амнести за Русия и Евразия Александър Артемиев каза, че получените сигнали са във връзка със стари видео записи...