Калоян Методиев: Румен Радев остана встрани и подцени COVID кризата, така се самоизолира

BIG5 АКТУАЛНО Калоян Методиев: Румен Радев остана встрани и подцени COVID кризата, така се...

 

„Демокрацията се базира на доверието. Обществото има ниско доверие в управляващите и това може да е причина за малкия процент българи, които заявяват готовност да се ваксинират“. Това обаче не е български феномен“. Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, директор на Институт „РЕГО“, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

 

По думите му има огромен комуникационен проблем по отношение на ваксините срещу коронавируса и това може да е причина за поставяне на страната ни в изолация заради ниско ниво на имунизиране на населението:

„Ако се ваксинираме, трябва да се ваксинираме в голямата си част и да сме убедени, че това е правилно и добро“.

Той цитира изследване на „РЕГО“, според което 56% от българите заявяват, че няма да се ваксинират срещу COVID-19.

Методиев подчерта, че загубата на легитимност на управляващите у нас е следствие на хаотичното им поведение по време на коронакризата.

Според него има пряка връзка между справянето с кризата, ваксините, които той определи като нов проблем, възникващ в българското общество, и изборите, които предстоят.

„Има огромен криптовот, голяма част от запитаните хора крият за кого ще гласуват. Има и страх по отношение на свободното изразяване на волята. Отчитаме високи нива на заявено желание за участие в изборите. Което означава, че има разминаване и данните са изкривени в момента“, коментира политологът, позовавайки се на проведено проучване за предстоящите избори.

Методиев беше категоричен, че БСП и президентът Румен Радев имат две отделни писти на правене на политика:

„Разминаване има и по отношение на COVID кризата – БСП се впусна да помага в болниците, подкрепи мерките, а президентът остана встрани от този процес, подцени го и в крайна сметка се самоизолира в най-тежкия период за човечеството след края на Втората световна война“.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Да, България“ („Демократична България“ – б.р.) политологът посочи като имащи потенциал да влязат в следващия парламент.

„Мая Манолова и Отровното трио нямат потенциал, там няма политика и няма стъпка напред. Взаимно ще си влияят, както оловото влияе на един плувец“, коментира Методиев.

Последни новини

Д-р Балтов: До края на юни може да постигнем ваксинация на 2 милиона българи

280 000 дози по-малко от АстраЗенека са доставени на България. Това разкри в ефира на Нова ТВ шефът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов. Д-р Балтов...

Поддръжници на Тръмп искат да взривят Капитолия

 Поддръжници на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, които нападнаха Капитолия миналия месец, искат да взривят сградата и да убият членове на Конгреса, предаде Ройтерс. Заплахите...

“Тренд”: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 – на ръба

 ГЕРБ води с 4,8% пред БСП. Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите...

Румен Радев: На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига за свободата на България

На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, които с кръвта си отстояха свободата на...