Нинова: Правителството действа хаотично и предизборно по ковид кризата. Това ражда недоверие

BIG5 АКЦЕНТИ Нинова: Правителството действа хаотично и предизборно по ковид кризата. Това ражда недоверие

 

„С 50 лв. до март няма да се решат проблемите на пенсионерите. Истинското решение е преизчисляване на пенсиите“, категорична е тя

 

БСП последователно показва, че е алтернатива на управлението – със законопроектите, които предлага.

Стъпвайки на „Визия за България“, ние разработваме свой план за развитие на държавата за години напред. Предвиждаме сериозни проблеми в здравния модел, в данъчната политика. Не сме заложили на мандатното мислене, мислим стратегически.

Това заяви в предаването „Делници“ по ТВ Евроком лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова. В ТВ ефира тя коментира актуални теми, свързани с преодоляване на социалните и икономически последствията от ковид, ваксините, алтернативните предложения на БСП за Националния план за възстановяване и устойчивост на България, както и за усвояването на средствата от ЕС.

Когато искаш промяна, започваш от себе си. Ограничихме председателя на партията – до два мандата. Дадохме път на младите, подчерта Нинова. И изтъкна, че социалистите са готови да отворят партията.

Лидерът на БСП обърна внимание, че активността при избора на председател на партията е била 70% – такава активност не е била на нито едни други избори. И 80 на сто от участвалите във вота са подкрепили линията, която тя олицетворява.

Нинова разказа, че е минала през Ковид-19 и затова е решила, когато оздравее да стане санитарка. Питах лекарите от какво имат нужда, те отговаряха: Хора ни трябват!

Нинова каза, че се е включила като санитар и по време на първата вълна от коронавирус.

Не ме разпознаха и затова не се разбра, сподели лидерът на БСП. И показа снимки, на които е облечена в защитно облекло и дезинфектира болнично помещение.

Според нея колегите й депутати е добре да минат през болницата, за да помнят какво са видели там, когато натискат копчетата.

Виждала съм много автоматично мислене, без мисъл, когато се гласува, посочи Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че депутати от БСП, които са лекари, са се вклюили в ковид отделения. Благодари и на младите социалисти, общински съветници и депутати от БСП, които като доброволци работят в ковид отделенията или в социалните служби – помагат да се разнася храна за възрастни хора.

Правителството действа хаотично и предизборно по ковид кризата. Тази несигурност ражда недоверие, категорична е Нинова. Тя посочи, че сега, когато дойде втората вълна, правителството трябва да е по-подготвено от първата.

С 50 лв. до март няма да се решат проблемите на пенсионерите. Истинското решение е преизчисляване на пенсиите, категорична е тя.

БСП предлага да има регионална здравна карта и лична здравна карта, която да бъде личното досие на всеки – от какво е боледувал, с какво е лекуван, посочи Нинова. И подчерта, че електронната здравна карта помага на пациента, но помага и на това да не се точат средства от Здравната каса.

Трябва да има държавна наредба за заплатите в здравеопазването, найд която може да се надгражда, обяви Корнелия Нинова.

Шокиращо е, че дори в тази криза продължават да се проемат откровено лобистки закони, посочи Нинова. И даде пример с опитите да се разреши строителството по Черноморие. Обърна внимание и, че отново са направени опити да се разреши на частните болници да правят търгове за лекарства.

Колково по-бързо този парламент си отиде и дойде друг, толкова по-добре, посочи Нинова, коментирайки поведението на мнозинството в парламента.

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани със срещата си с посланиците на държавите от ЕС.

„Интересуваха се какво предлагаме нои по мерките по ковид кризата. Интересуваха се от нашето виждане по плана за възстановяване и устойчивост, от нашето предложение по бюджета на страната за следващата година“, информира Нинова. И обобщи, че разговорят е бил „много ползотворен“.

Нинова обясни и за какво си е говорила със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, който е и бивш премиер на страната. Договорът за добросъседство трябва да се изпълнява и тъй като той не се изпълнява, не можем да дадем зелена светлина на РСМ за ЕС, посочи тя.

Когато сме имаме различия с президента Румен Радев, винаги сме ги изразявали публично и открито, каза Нинова. В студиото на „Делници“ бе засегната и темата за отношенията на БСП с държавния глава.

За датата на вота Нинова посочи, че те са за която дата Радев определи в законовия срок по конституция.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...