Проф. Гечев: Управляващите увеличават заплатите на администрацията, a бавят помощите за бизнеса

BIG5 АКТУАЛНО Проф. Гечев: Управляващите увеличават заплатите на администрацията, a бавят помощите за бизнеса

„Мерките, които предприема правителството са изключително слаби. В Европейския съюз правителствата отделиха около 4% от БВП, докато в България на хартия бяха отделени 1%, а фактически, по данни на самото правителство, от 1 млрд. лв., който трябваше да стигне до хората по мярката „60/40“, към момента са стигнали около 250 млн. лева“.

 

Оценката за мерките на българското правителство за справяне с ковид кризата направи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на България On Air.

Проф. Гечев поясни, че българското правителство реагирало много по-слабо като помощ в сравнение с партньорите си от Европа и е реагирало без никакви приоритети, каквито предлагат от БСП.

„За разлика от Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия, където предимство имаха фирми, които произвеждат висока добавена стойност и високотехнологични производства, нашето правителство няма такава приоритетна програма. В крайна сметка трябваше да се даде предимство по размер на помощта и по времето на помощта на фирми, които дърпат българската икономика“, посочи депутатът-социалист.

Проф. Гечев отбеляза, че мерките също така са изключително закъснели: „Наближава Коледа, а правителството тепърва обсъжда как до края на януари ще бъдат получени допълнителни средства. Докато другите правителства в Европейския съюз реагираха още през пролетта“.

За недопустимо намира проф. Гечев премиерът Борисов да съобщава, че на 21 декември ще отваря държавата, а само два часа по-късно неговият министър на здравеопазването да казва, че няма такова нещо.

„Излиза, че лявата ръка не знае какво прави дясната“, заключи професорът и допълни, че тези вътрешни противоречия всяват смут в българските фирми и в обществото. „Не може здравният министър от телевизиите да твърди, че болниците имат всичко необходимо и са им осигурени лекарства, а самите аптеки и болници да обясняват, че имат остър недостиг на лекарства“, каза още социалистът.

„В България помощта е слаба, тя е закъсняла, вътрешнопротиворечива, а информацията, която дава правителството е по-скоро дезинформация“, обобщи Румен Гечев.

Гечев коментира, че управляващите раздават и пари предизборно, които нямат пряко отношение към кризата. Той даде пример с увеличението на заплатите на администрацията в момент, в който се бавят помощите за бизнеса.

„Трябва да се намери златното сечение между здравето и икономика. Не можем само да защитаваме икономиката за сметка на умиращи наши близки. Но в същото време не можем да си позволим да затворим икономиката по един необмислен начин, който да доведе до още по-големи трагедии – човешки, медицински и икономически в дългосрочен план за нашата страна“, коментира още Румен Гечев в ефира на България On Air.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...