БСП: Проблемът не е във фигурата на разследващия главния прокурор, а в безконтролната работа на прокуратурата

BIG5 АКТУАЛНО БСП: Проблемът не е във фигурата на разследващия главния прокурор, а в...
Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят скорошното фиаско на управляващите с Конституцията

 

БСП се обяви против предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти за фигура разследваща главния прокурор. Със законопроекта за разследващ главния прокурор се прави опит за залъгване на гражданите, като така главният прокурор отново остава без контрол върху действия му, смятат от левицата.

„Свидетели сме на поредната каша на управляващите. След като превърнаха темата за главния прокурор в религиозен ритуал вече никой не смее да зададе логичния въпрос: Как може главният прокурор да влияе – като ги назначава, уволнява или наказва?“, тези въпроси отправи от парламентарната трибуна народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Филип Попов като заяви, че подобни правомощия има само ВСС.

Според социалиста това, което прави всесилен главния прокурор е Законът за съдебната власт: „В него е записано, че главният прокурор и неговите заместници, могат писмено да отменят или изменят прокурорски актове“. По думите му този текст дава възможност на главния прокурор и неговите заместници да влияят, променят и отменят актове на прокурори по конкретни дела, противно на вътрешното им убеждение.

Филип Попов коментира, че гражданите търпят нарушението на правата си, защото нямат средства за да посрещнат разходите на евентуален процес. Това по мнението на депутата е особено видимо в гражданските и търговските спорове като по думите му сред гражданите се е формирало правило: „С по-силен не се бий и с по-богат не се съди. Това са истинските проблеми на съдебната ни система, а не поредния хаос, който ни сервират с претенцията да се реши“, заключи Попов.

„Няма как да подкрепим предложението на ГЕРБ, защото се възпроизвежда моделът на Иван Гешев чрез разследващия прокурор Гешо Иванов. Това предложение влиза в противоречие с Конституцията“, констатира се депутатът от групата на БСП Тодор Байчев.

Социалистът подчерта, че десетки хиляди протестираха за оставка на премиера Борисов и оставката на главния прокурор, а в замяна са получили проект за нова Конституция: „Сега вместо оставката на Иван Гешев се предлага да се сложи декоративен намордник на главния прокурор, който няма да има никакви възпиращи функции.“

Байчев подчерта, че проблемът не е във фигурата, а в безконтролната работа на прокуратурата.

Тодор Байчев изтъкна, че този разследващ главния прокурор се готви да бъде към действащата българска прокуратура, но не са спазени препоръките на  Съвета на Европа и Венецианската комисия да се ограничи прокурорската квота при избор на такава фигура или тя да бъде с юридическа компетенция, но различна от прокуратурата. „Всичко това се прави с цел да се ограничи възможността за въздействие на главния прокурор върху прокурорската квота.“, поясни народният представител.

„Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят скорошното фиаско на управляващите с Конституцията. Признайте си, че и вие усещате, че нещо не е наред, че има нещо сбъркано в цялата работа“, призова управляващите заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Не знам как си представяте съвместното съществуването  на тези две фигури в правния мир – на главния прокурор и неговото алтер его – разследващия главния прокурор. Не знам как си го представяте – единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие. Двамата ще стоят един срещу друг като в уестърн, ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към Наказателния кодекс ли?“, попита Зарков.

Социалистът посочи, че в никоя държава по света няма такава фигура и няма как да се разбере дали е проработило или не. „За 4 хиляди години писмено законодателство никой не е се е сетил да създаде такава фигура.“, атакува управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти Зарков.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...