Крум Зарков: Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят фиаското на управляващите с Конституцията

BIG5 АКЦЕНТИ Крум Зарков: Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят фиаското на...
Би трябвало решаването на един проблем, който от 20 години тресе обществото в България да предизвиква доста по-голям ентусиазъм. Защо това не е така?

 

Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят скорошното фиаско на управляващите с Конституцията. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата по време на дебата по предложението на ГЕРБ за прокурор, разследващ главния прокурор, предаде Агенция „Фокус“.

Крум Зарков призова ГЕРБ да си признаят, че и те не усещат, че нещо не е наред с фигурата за прокурор, разследващ главния прокурор.

Той коментира, че вяло върви дебата. „Ние от ляво се опитваме да изразим нашите аргументи, няма обратни тези, няма спор, няма и известна гордост. Би трябвало решаването на един проблем, който от 20 години тресе обществото в България да предизвиква доста по-голям ентусиазъм. Защо това не е така? Струва ми се, че и неюристите и всеки с известно логично мислене като чуе прокурор по разследването на главния прокурор усеща в себе си, че има нещо, което звучи странно, нелогично, объркващо“, каза още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Тавтологията е очевидна, но въпросът не е само стил. Може ли един прокурор да се занимава за дълъг перидо от време 7 години само с една личност. Този човек за 7 години ще развие обсесия. Обектът на интерес главния прокурор, също е прокурор, който може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир. Не знам как си го представяте -единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие“, каза още Зарков.

Той попита и как разследващият прокурор ще оправдае заплатата си през 7-те години, ако не разследва главния прокурор. „Не знам там дали Венецианската комисия вече не се мисли за постоянна щатна бройка по въпросите на България и главния прокурор“, допълни още Зарков.

 

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...