Кънчо Стойчев: ГЕРБ може да спечелят изборите, но да са в опозиция

BIG5 АКТУАЛНО Кънчо Стойчев: ГЕРБ може да спечелят изборите, но да са в опозиция
Социологът предвижда избори през април и непълен мандат на следващия парламент

 

Правителство трудно ще се създаде, ГЕРБ може да спечелят изборите, но да са в опозиция. Такава прогноза направи в студиото на bTV социологът Кънчо Стойчев по повод предстоящите избори.

По думите му, на 99% е сигурно, че парламентарни избори няма да са на 28 март, както съобщи президентът, а вероятно през април.

По повод факта, че изборите ще застъпят ковид-кризата и много хора ще са под карантина, социологът коментира, че все още няма яснота какво прави човек под карантина на изборите. По този повод той постави редица въпроси около организацията, тъй като много хора се страхуват, не е ясно и как ще се събират за изборите.

„Трябва да се намерят едни 100 000 души, които да бъдат в контакт с хората. Ей сега ще се обърнем и ще сме пред изборите. Трябва да се експериментира, за да се види дали ще се забави процесът. Трябва да се дадат възможности на всеки българин да гласува. При по-ниско гласуване ще спечелят твърдите ядра. Всичко над 60 процента не е реалистично за България“, смята Кънчо Стойчев.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Според него е важно всички онези, които се обявяват за алтернатива на властта, час по-скоро да се обединяват.

„Правителство много трудно ще се създаде. Ако нямаме председател на НС, много трудно ще стане. Няма лесно да се стигне до ново правителство“, смята Стойчев.

Той представи и друга възможност:  два месеца след изборите да има нови избори. „Бързото сформиране на парламента би създало стабилност в страната. Нужно е да има работещ парламент. Трябва са се изберат органите на този парламент. Ако не се постигне съгласие за председател, това е загуба на време“, предупреди социологът.

По думите му няма данни, че тази коалиция може да се повтори. Данните сочат, че влизането на патриотите в парламента е под въпрос. Ако влязат, то ще е с малко. Няма да дадат самостоятелно мнозинство.

Според Кънчо Стойчев ДПС в комбинация с патриотите няма да участват. Остава коалиция ГЕРБ и ДПС, но това ще е трудна коалиция. Стойчев изказа несигурност дали ГЕРБ ще се съгласи на подобна игра. Според него може ГЕРБ с малка преднина да е първа политическа сила и тя да излезе в опозиция. И тогава управлението на страната ще зависи от възможността да се договорят другите играчи, смята социологът.

Той предвижда Май Манолова и „Отровното трио“ да влязат в парламента, но следващият мандат на Народното събрание да е къс – около година и половина – две.

 

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...