„Медиана“: БСП изпреварва ГЕРБ, ако изборите са днес

BIG5 АКЦЕНТИ „Медиана“: БСП изпреварва ГЕРБ, ако изборите са днес
ГЕРБ не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници

 

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а българите очакват новата година със страх заради тежкия икономически удар, който им нанесе коронакризата.

Данните показват, че се задава най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54% от хората очакват новата година със страх.

Това са част от основните изводи на проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 12-17 декември 2020 г. с 954 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Ето пълния текст на изследването:

Обществени и политически нагласи. „Политика и коронакризата“

Оптимизъм - песимизъм-1608295945.jpg
Основни изводи:

Песимистична Коледа

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозиция не дава индикации, че може да я вземе.

Обикновено декемврийските (пред коледни) изследвания дават много повече оптимизъм. Независимо от това каква е била годината, декември е времето на светли очаквания с идеята да загърбим лошото и да очакваме доброто. Тази година това не е така. Данните показват, че се задава най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54% от хората очакват новата година със страх.

Икономическият удар на коронакризата-1608295933.jpg

Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху хората и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40% декларират силно намаление на семейните доходи; 21% заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна; 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Това естествено рефлектира и върху оценката на правителството (увеличаването на заплатите в администрацията не само, че не може да компенсира ефекта от удара върху всички останали, но дори засилва негативизма). Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 г. насам. Средната оценка за управлението към момента (по шестобалната система) е Среден – 3.22.

Оценка на правителството-1608295869.jpg
Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт (52% желаят ново управление без ГЕРБ; 19% са за запазване на сегашното управление). Желанието за промяна мотивира голяма част от избирателите да заявят, че ще гласуват на изборите.

Засиленото желание за промяна засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия (БСП) и се насочва предимно към „Има такъв народ“ (Слави Трифонов). Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство (42% заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват).

Оценка на правителството по шестобалната система-1608295857.jpg

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС.

Патриотите, Изправи се.БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.

-1608295844.jpgЗасега ситуацията изглежда по следния начин:

 

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции (разлика от 1 %), но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници (те биха поели тежък имиджов удар). Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП.

Електорални нагласи-1608295832.jpg
Не се наблюдават драстични промени в рейтинга на политиците. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие, следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Мая Манолова и Корнелия Нинова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Гешев – едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие; 50% декларират разочарование.

Рейтинг на политиците-1608295820.jpg
Изглежда, че ваксинацията срещу корона вируса ще срещне сериозни проблеми в страната. Едва 20% са твърдо „за“ ваксинирането, а 37% се колебаят (43% са против).

-1608295804.jpg
Очевидно, разнопосочните послания по темата корона-вирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти.

Нагласи към ваксинация-1608295789.jpg

Последни новини

Bloomberg: Над 60 хиляди компании по целия свят са хакнати поради уязвимост в софтуера на Microsoft

Според агенцията, ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността  Най-малко 60 000 организации по целия...

Николай Марков: И по турско не е имало толкова разпасан и крадлив башибузук в клетата ни територия

Обещаниия, клетви, предателства и пореден позор - това ще последва, пише в социалната мрежа експертът по национална сигурност  "Политическата кошница с обещания е препълнена със...

Съветът на Европа пак призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

България подписа конвенцията през април 2016 г., но не я ратифицира  Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали,...

Андрей Миронов, синеокият блян на жените, джентълменът на руското кино

Големият руски актьор е роден на 7 март 1941 година и до последния си дъх остава на сцената Един, безспорно, от най-обаятелните актьори на 20-и...