Русия предупреди за ответни мерки заради изгонване на дипломат от София

BIG5 АКЦЕНТИ Русия предупреди за ответни мерки заради изгонване на дипломат от София
МВнР обяви за персона нон грата военния аташе от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната

 

Посолството на Русия в България определи като безоснователно експулсирането на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

В позиция, публикувана на Фейсбук страницата на посолството, се посочва, че подобни действия не спомагат за развитие на диалога между двете страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион.

Ето цялото съобщение на руското посолство:

„На 18 декември т.г. Министерството на външните работи на Република България обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе
към Посолството на Русия в България за persona non grata.
Безоснователното експулсиране на главата на представителството
на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион.
Руската страна си запазва право за ответни мерки.“
България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за „руската заплаха“, заяви днес и шефът на комисията по външните работи на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов, цитиран от ТАСС.
„България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за „руската заплаха“. Да бъдеш рупор на амбиции и интереси на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако тя не е готова да се отказва от своя суверенитет заради лъжливо разбрани съюзнически задължения“, каза Косачов пред журналисти.

Той подчерта, че България далеч не за първи път гони руски дипломати. „Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България“, отбеляза сенаторът.

Припомняме, че по-рано днес прокуратурата уличи руския дипломат шпионаж, а главният прокурор Иван Гешев уведоми Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност.

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.

Свързани публикации:

Прокуратурата уличи руски дипломат в шпионаж

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...