Санитарката, която беше шеф на Нинова: След 20 години недоверие в системата определено ще гласувам за Корнелия Нинова

BIG5 ЦИТАТИ Санитарката, която беше шеф на Нинова: След 20 години недоверие в системата...

Надя Хаджиева – санитарка от Окръжна болница, разказва за впечатленията си от Корнелия Нинова, която бе доброволец в ковид-отделението на болницата

 

Няма налично описание.„Лидерката на БСП е всичко това, което сегашната система не е – нека и другите политици да дойдат да работят тук, щом смятат, че това е популизъм“, разказва пред „Уикенд“ Надя Хаджиева – санитарка в Окръжна болница.

„Не вярвах, не съм дори и помисляла, че може да има политик, който да е рамо до рамо с нас. Възхитена съм“, признава Надя Хаджиева по повод работата на лидерката на българските социалисти Корнелия Нинова. Както е известно, Нинова бе санитар доброволец в столична болница под ръководството на Надя Хаджиева. Реално Надя бе началничка на бесепарка №1 цели две седмици.

Надя Хаджиева е санитарка в ковид-отделението на Окръжна болница в столицата. Жената работи в болницата от 16 години. На 47 години е и има нелека съдба. Налага й се да промени нагласите си, защото трябва да работи в специализираното отделение, където реалността е различна. Рискова, напрегната и непредвидима.

На Надя й зачисляват освен много нови задължения, но и доброволци. „Идваха, отиваха си, отказваха се след няколко часа. Работата наистина е тежка, а и много рискова. Не можеш да разчиташ от днес за утре кой ще работи и кой вече се е отказал“, споделя Надя Хаджиева.

Надя работи с поредната доброволка, нервите са опънати на всички, няма време за опознаване, още по-малко за фантазии, че висш политик е възможно да е сред персонала, за да сменя подлоги, храни, преоблича и да се налага да има досег с черните чували.

„Добре дегизирана с предпазен костюм и маска тя дойде и се захвана. Изобщо не я знаехме, нямаше време за нищо. По-късно, когато издържа на напрежението и стана ясно, че остава да работи, трябваше да се обръщам към нея по име и й предложих да й казвам Нели, защото каза само първото си име“, разказва Надя, която е шефът на Корнелия Нинова в ковид-отделението на Окръжна болница.

Надя Хаджиева и днес е там. Тя е миньон. Признава, че не може да понесе 8-килограмовата пръскачка с дезинфектант на гърба си, за да напръска старателно етажите.

 

„Корнелия се нагърбваше и пръскаше етажите, искаше да знае всички подробности за нуждата от помощ. Помнеше имената на всички пациенти, откъде са, какво ги гнети, освен болестта. Хранеше ги, сменяше бельото им, говореха си“, разказва Надя с уговорката, че няма да сподели за нещата, заради които с Нинова са изпитали потрес.

„Корнелия не можа да преживее смъртта. Не бе една или две смърти. Гледаше празното легло и можеше да каже всичко за човека, който си бе отишъл. Изпращаше живот по нейния мълчалив начин. Оставях я да смени чаршафите, без да я гледам. Знам, че сълзите й се стичаха. Трагедиите на болните са наистина неописуеми“, казва Надя Хаджиева.

Няма налично описание.От 20 години Надя не е гласувала. За последните десет години казва, че богатите са станали още по-богати, а бедните още по-бедни. Самата тя едва свързва двата края, въпреки че работи неуморно.

„Искам промяна. Искаме промяна, ние обикновените хора, в семейството ми, сред приятелите и колегите. Корнелия Нинова дойде в отделението и безропотно работеше. Не вярвах, че е тя, докато накрая не я разкрихме. Нямаше време да говорим за промяната, която искаме, но разчитам на Корнелия Нинова. Трябва да се промени всичко това“, искрена е Надя – жената, която се грижи с минималната за страната заплата вкъщи за 18-годишното си дете и съпруг в неравностойно положение и която приема да работи допълнително, за да издържа семейството си.

„След 20 години недоверие в системата определено ще гласувам за Корнелия Нинова!

Каква ирония – преди това ненавиждах всички политици. Не съм очаквала, не съм помисляла, че заедно ще се борим с този ужас. Видях човещината, състраданието, видях устрема да се помага. Видях промяната, видях смисъла и човека, който го носи“, казва Надя. И допълва: „Корнелия е всичко това, което системата не е“.

А на въпроса дали не става дума за популизъм, отвръща: „Ако беше популизъм, на втория час да си е тръгнала. А тя работеше безотказно дни наред. Нека дойдат и други „популисти“, да ги видим колко ще издържат на този отговорен, но неблагодарен труд“, казва Надя Хаджиева.

Последни новини

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...

От Русия: САЩ преминаха всички граници

 Русия е длъжна да отговори на действията на САЩ. Това заяви заместник – председателят на руският комитет по външните работи Владимир Джабаров, цитиран от...

Божков: ВКС призна “Българско лято” за законна политическа сила

Решението за регистрацията е окончателно ВКС отхвърли поредният опит на #хунтата да спре промяната.Българско лято вече е законна политическа сила. #БъдетеЗдрави #БъдетеСмели Това написа бизнесменът Васил Божков след...