Хендрик Зитих: В България липсва обществено съзнание за нуждата от качествена журналистика

0
528
Това поражда негативни нагласи към България, която иначе е прекрасна страна, смята Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация „Конрад Аденауер“ 

 

Г-н Зитих, защо е толкова трудно да се прави качествена журналистика в момента в България? До този извод стига и актуално допитване, чиито резултати представихте по-рано тази седмица.

– Ще припомня прословутото 111-о място на България в годишната класация на „Репортери без граници“ за свободата на медиите. За страна от ЕС това е тъжно и неприемливо, то уврежда сериозно имиджа на България в чужбина, поражда негативни нагласи към тази иначе толкова хубава страна. За това допринася и положението със свободата на медиите. Това е много жалко и според мен трябва да се промени.

Сривът започва през 2006-а година, когато България е на 35-о място по свобода на медиите, и продължава до днес. Какви, според Вас, са причините?

– Те са няколко – от монополизирането на медийния пазар, през недостатъчното финансиране на медиите, като към това отнасям и изтичането на европейски рекламни средства към близки до управляващите медии, до вербалните атаки и дори физическите нападения срещу журналисти, за съжаление. А и се подават съдебни искове срещу разследващи журналисти с цел те да бъдат сплашени. Но като основен проблем бих посочил липсата на обществено съзнание за нуждата от качествена журналистика. В България липсва атмосферата за независима журналистика, която да се подкрепя и насърчава от обществото. Това трябва да бъде преосмислено.

Засегнахте проблема с медийната концентрация в България. Затова да Ви попитам каква е ролята, според Вас, на медиите, контролирани от Делян Пеевски? Или тяхната роля се надценява?

– Прекомерният монопол не е нещо хубаво, и това важи за всички области. И обратното – многообразието обогатява нашето общество. Въпросът с медийния плурализъм в България не изглежда никак добре, което се отчита и от Европейската комисия. Лично аз се уверих, че в България делят медиите на близки до правителството, и на такива, които са критични спрямо него. Подобно шаблонно мислене е погрешно, то е отрова за независимата журналистика и доверието към медиите. Качествена журналистика се прави с помощта на основни журналистически ценности като обективност, безпристрастност и задълбочени проучвания.

В края на 2020-а сме. Промени ли се нещо през годината по отношение на медиите и медийната свобода? Например, повлияха ли по някакъв начин на медийната обстановка продължилите с месеци протести срещу правителството?

– Наред с другото тези протести показаха, че в българското общество нараства съзнанието за основните демократични ценности. Хората все по-настойчиво застават зад тези ценности – открито и прозрачно, и към това спада също и темата за свободата на медиите. Познавам в България добри журналисти, които добре владеят занаята. На нас, като Медийна програма, това ни дава надежда, че ситуацията с медиите в България ще се подобрява. А ние сме тук, за да помагаме с нашия опит и експертиза.

А как ще коментирате това, че напоследък премиерът Бойко Борисов изобщо не разговаря с журналисти, а се обръща към „народа си“ от прословутата си джипка? Това някакво ново явление ли е?

– Първо да отбележа, че използването на социалните медии за изпращането на послания, което прави Борисов, е нещо съвсем нормално. Правят го и политици в Германия, както и навсякъде другаде по света. Но политиците на изборни длъжности носят отговорност и трябва да отговарят и на критични въпроси, а не да избират този вид еднопосочна комуникация. В тази връзка си пожелавам политиците – не само управляващите, а и тези от опозицията – да използват медиите, включително критичните към властта. Задаването на критични въпроси не може да бъде обида.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Накрая ще Ви върна към протестите в България като представител на Медийната програма на „Конрад Аденауер“ – една фондация, близка до управляващия ХДС в Германия. На протестите се чуха и много критични гласове срещу подкрепата на германските консерватори за правителството на Борисов. Трябва ли, според Вас, тази двустранна тема да намери място и в медиите?

– Като близка до ХДС фондация ние работим с всички партии от голямото семейство на ЕНП. А към тях в България принадлежи не само сегашната управляваща партия. През последните месеци имаше упреци, че фондация „Конрад Аденауер“, видите ли, била финансирала партии в България, което категорично не отговоря на истината. Като фондация ние нямаме такова право. На Вашия въпрос ще отговоря в качеството си на ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа: наша страст и призвание е свободата на медиите.

С поглед напред очаквате ли скорошно подобрение на ситуацията с медийната свобода в България или по-скоро се очертава мрачна картина и занапред?

– Нека кажа така: много се надявам, че през следващите години България ще успее да подобри значително позицията си в класацията за медийната свобода на „Репортери без граници“.

източник: „Дойче Веле“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here