На Игнажден първият гост орисва новата година

BIG5 AFISH.BG На Игнажден първият гост орисва новата година
Започва подготовката на коледните празници. Имен ден отбелязват  Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена

 

Днес отбелязваме Игнажден. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден. Според църковния календар Игнажден се отбелязва на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано.

Игнажден означава „пламенен ден“, затова днес именници са Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. С Игнажден започват коледните празници.

Резултат с изображение за игнатий богоносец

За Игнажден са характерни два обичая – полазник и първата кадена вечеря, с която започва подготовката за коледните празници.

На този ден е много важно кой пръв ще влезе в дома на всяко семейство.Вярва се, че ако човекът е работлив, добър, имотен, ще донесе по някакъв начин и ще обезпечи здравето и плодородието в този дом, който посещава.

Игнажденската вечеря е постна, а най-важният елемент в нея е хлябът.

Хлябът е безкръвното жертвоприношение. Донякъде декорациите на игнажденските хлябове повтарят декорациите, които се правят на хлябовете, които се правят за Бъдни вечер. Трапезата задължително се прекадява от най-възрастния мъж в семейството. Той прекадява всички три кадени вечери, които са по Коледните и Новогодишните празници – трапезата на Игнажден, трапезата на Бъдни вечер и след това трапезата на Васильовден.

Друга интересна традиция, свързана с Игнажден е хващането на нов квас. Вярвало се е, че на този ден квасът е най-добър, притежава най-голяма сила и ще дава живот на хляба.

AFISH.BG

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...