Радев: Думата на годината безспорно е „Мутри вън“ (видео, на живо)

BIG5 АКЦЕНТИ Радев: Думата на годината безспорно е "Мутри вън" (видео, на живо)
Ако реша да се кандидатирам за втори мандат, няма да се моля и да влизам в политически договорки, моят контакт е с честните хора

 

„Мутри, вън“ е думата на годината 2020, която президентът написа на стената на Дарик радио.

„Мутри, вън!“ описва най-ярко 2020 г. за страната ни, защото този призив е ехо от стотиците хиляди българи, които не желаят да живеят повече в лъжа и беззаконие. Те проявиха отговорност за бъдещето на България, за разлика от правителството. В кризите трябва да сме заедно и ще продължа да работя за единението на българите срещу статуквото на беззаконието и несправедливостта. Винаги ще съм на страната на хората, когато отстояват своите принципни позиции в името на България.
Когато на 7 декември казах, че изборите ще бъдат на 28 март 2021 г., изведнъж някои хора, партии и институции излязоха от летаргията и казаха: „Избори! Ама толкова рано…“. Ако времето не им стига за подготовка, какво правеха досега? Всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен е за бюджета, който се източва, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация.
Следя какво говорят партиите, експертите в изборния процес, виждам и притесненията и страховете на обикновените хора. Благодаря на всички, които критикуват и дават предложения. Те са стойностни, но причината да сме в това състояние е точно поради това управление.
Дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на гражданите страда тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи честни и прозрачни избори. Следя обстановката, ще отчета всички фактори и ще издам указ, както е по Конституция. До 26 януари той ще бъде публикуван в Държавен вестник.

Кризата и мерките

Ако имаме криза, ако сме държавата с най-голяма смъртност в ЕС, то е именно заради характера на това управление. Има ли разгърната програма и методика за тестове? Има ли таргетирано тестване на определени рискови групи? Трябваше да бъдат предприети такива стъпки, за да имаме информация. Правителството сутринта взема едно решение, следобед го отменя, коментира държавният глава.

За да се вземе някакво решение, трябва да има информация, обясни президентът във връзка с отказа си да свика Консултативен съвет заради кризата с коронавируса. България е страната с най-малко тестове за коронавирус на глава от населението, посочи Румен Радев.

По думите му в България няма баланс между социалните, икономическите и здравните мерки. „Не се състави ясен план. Много държави показаха, че може да има такъв план и той може да работи.“

В работата на експертите аз няма да се меся. Те са хората, които трябва да кажат колко да продължат мерките, но това не трябва да става на базата на догадки, заяви президентът, попитан дали е съгласен с решението за удължаване на противоепидемичните мерки.

На деветия месец, откакто кризата вършее, ние приехме Национален план за готовност при пандемия. Това е сарказъм, коментира държавният глава. По думите му, планът за ваксинацията трябва да обхваща първо най-рисковите групи – медиците, лекарите и т.н.

Ваксините

Недоверието към ваксините е огромно. Трябва да бъде разгърната една много сериозна кампания от медицинските специалисти – да обяснят какво точно се случва, как трябва да се случи. Трябва да има информирано съгласие, когато се предприемат подобни мерки. Няма нужда да се играе този политически театър – политиците първи на ваксината. Важно е медиците да дадат пример. Ако отида да се ваксинирам с първата партида от 5000 ваксини, веднага ще излезе заглавие „Радев отне шанса за живот на някого”, коментира президентът.

Правителството

Моят проблем с правителството е, че аз предлагам много неща – и устно, и писмено, но те не се чуват, каза Румен Радев.

Всеки ден с това управление е пагубно за България. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и хората, и социолозите. Указът за датата за изборите ще го дам, както е по Конституция, обяви държавният глава.

По думите му от много време сме, освен във всички останали, и в духовна криза. Всеки, който иска да управлява, трябва да покаже, че може да се справя с кризите, каза Румен Радев и добави, че ясно е казано, че ни чакат кризи.

Според президента не се е стигнало до предсрочни избори заради „безочието на управляващите“.

Аз не ръководя НСО, крайно време е това да се разбере, заяви Румен Радев по повод акцията на Росенец, която малко по-рано в ефира на Дарик коментира Христо Иванов.

Имаме стратегии и планове за управление на водните ресурси, само че нямаме система за мониторинг, каза президентът във връзка с водната криза.

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

Отношенията с РС Македония

На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев.

Никога не съм атакувал самия самолет или държавата, която ни го предлага. Против това съм страната ни да харчи такива суми без прозрачност, каза още президентът във връзка със сделката за F-16.

Русия

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за зависите с гласа на премиера, каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж.

Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства, според президента.

След изборите

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Очаквам, че няма да има рязка промяна в политиката на САЩ след изборите. Но очаквам, че ще има връщане към демокрацията и дипломацията, очаквам повече диалог и взаимодействие със съюзниците, каза Румен Радев във връзка с провелите се през ноември президентски избори в САЩ.

Нов мандат?

Ако реша да се кандидатирам за втори мандат като президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи за служебна победа. Моят диалог е с честните хора, както с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, така и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество. Още в началото на мандата си заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако допусна да се отклоня от своите принципи, ако допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на някакви тесни партийни и други кръгове, нямам място в тази институция. Моята амбиция е докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и за просперитета на българите.

Думата на 2021 година ще бъде „Единение“, заключи Румен Радев.

Последни новини

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

БСП настоява за преотстъпване на част от данъците, за да остават в общината, а не да се раздават еднолично  „Мога да допринеса за промяна в...

Херо Мустафа: Прoблeмът c кoрупциятa в България e видим и вcички пoлитичecки cили трябвa дa ce oбeдинят пo тoзи въпрoc

„Нaшaтa цeл e Бългaрия дa бъдe cилнa и нeзaвиcимa и тoвa нямa дa ce прoмeни", зaяви пocлaникът на САЩ  В интервю за "Панорама" американският посланик...