Белият дом се отказа да направи изявление за хакерската атака, за която Тръмп обвини Китай

BIG5 ПРОФИЛ Белият дом се отказа да направи изявление за хакерската атака, за която...
Тръмп заяви в събота, че медиите преувеличават мащаба на инцидента

 

Служителите на Белия дом планираха да направят изявление относно участието на Русия в мащабна хакерска атака срещу компютърните системи на правителството на САЩ, но в последния момент им е било наредено да не публикуват това изявление, според Associated Press, цитиранa от TACC.

Според източници на американската агенция, „служителите в Белия дом бяха готови в петък следобед да публикуват изявление, в което Русия беше обвинена, че играе важна роля в кибератаката“. Гореспоменатите служители са били инструктирани „в последния момент“ да отменят публикуването на документа. Белият дом не обясни защо е взето такова решение.

Агенцията цитира думите на източник сред длъжностните лица. „Изглежда, че това е най-лошият случай на хакерска атака в американската история“, каза той.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че медиите преувеличават мащаба на инцидента. Той не се съгласи с твърденията на редица публикации, че група хакери, работещи за Москва, може да стои зад кибератаката и вместо това призна, че Пекин може да участва в нея. „Русия, Русия, Русия е любима песен, когато нещо се случи, защото либералните медии, в по-голямата си част, поради финансови причини, са уплашени до смърт, за да обсъдят възможността това да е Китай (и може да са те!)“, каза Тръмп.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той отбеляза в своя пост акаунтите в „Туитър“ на директора на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф и държавния секретар Майкъл Помпео. Ръководителят на външното министерство на САЩ в петък в интервю с американския журналист Марк Левин също коментира съобщения за тези кибератаки. Според него в инцидента е участвала Русия. „Мисля, че в този случай можем да кажем съвсем категорично, че тази дейност е била извършена от руснаците“, сподели мнението си Помпео. Текстът на интервюто беше разпространен от пресслужбата на Държавния департамент.

Хакерска атака срещу САЩ

В съвместно изявление, публикувано в сряда, Службата на директора на националното разузнаване на САЩ, ФБР и Агенцията за инфраструктура и киберсигурност заявиха, че са документирали голяма атака срещу компютърните мрежи на федералното правителство.

Информационната агенция Reuters заяви в понеделник, че група хакери, работещи за Русия, са получили неоторизиран достъп до компютърните системи на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ в резултат на кибератака на 13 декември. От самото ведомство потвърдиха факта на проникването и заявиха, че реагират на ситуацията в сътрудничество с държавни и частни структури. Според Reuters мрежите на Министерството на търговията и Министерството на финансите на САЩ също са били хакнати. Освен това, според The Washington Post, хакерите са получили достъп до данните на Държавния департамент и Пентагона.

На свой ред ръковдителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу заяви в петък, че други страни, а не Русия, могат да бъдат отговорни за кибератаката, както настояват някои американски експерти и медии.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отхвърли в понеделник обвиненията за участие на Москва в подобни компютърни атаки и призова американските власти да спрат да „обвиняват голословно руснаците „. Той припомни, че ръководителят на руската държава Владимир Путин предложи на американската страна да сключи споразумение за партньорство в областта на информационната сигурност. Според Песков „това би позволило на двете страни да си сътрудничат и да се противопоставят на всякакви киберпрестъпления, опити за кибер шпионаж и т.н.“, предава агенция „Фокус“.

Свързани публикации:

Тръмп отново заяви, че Байдън е загубил президентските избори

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...