БСП-Враца: Управляващите водят областта към неминуема социалната и икономическа катастрофа

BIG5 АКТУАЛНО БСП-Враца: Управляващите водят областта към неминуема социалната и икономическа катастрофа
Едва 1,88 млн. дава правителството за Врачанско от 264 млн. лева за регионите

 

С остра позиция срещу управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, и лично срещу премиера Борисов, излезе на пресконференция Областният съвет на БСП – Враца.

Повод за позицията са „отправените два звучни шамара към най-бедния регион не само в България, но и в целия Европейски съюз” при приемане на бюджета за 2021 г. и гласуваните от Министерски съвет средства за разпределение по региони – 264 млн. лева, от които Враца ще получи едва 1,88 млн. лв.

Като „поредното безумие на премиера Борисов” се определя в позицията приетото постановление на Министерски съвет, с което социалистите от Врачанска област изразяват своето несъгласие.

„Във време на тежка здравна, социална и икономическа криза е недопустимо вниманието към областта да се изразява единствено в поредните строителни площадки, без да се отчитат реалните нужди на хората, а именно – достъпно и качествено здравеопазване, запазване на доходите и работните места, мерки за социална подкрепа и стимулиране на икономическата активност“, заявиха областният председател Ивайло Лилов БСП и депутатът Анастас Попдимитров.

От Областния съвет припомниха за отправените през месец май предложения към управляващите за целево финансиране на региона и изготвяне на специален антикризисен план за Северозападна България, който да подпомогне най-засегнатите от кризата и осигури държавна подкрепа за запазване на работните места и доходите на работещите в региона. Критики не бяха спестени и по повод на Закона за държавния бюджет за 2021 г., оценен като пореден фарс и пореден шамар за региона от Лилов и Попдимитров.

„Липсата на държавна политика за подкрепа на област Враца, крайно неефективните социално-икономически мерки и прикриването на поредните кражби зад скромни социални мерки на цената на огромен дълг“.

Според членовете на Областния съвет на БСП във Враца решенията на ГЕРБ и Обединените патриоти са  безотговорни. Те предупредиха, че тези решения водят към неминуема социалната и икономическа катастрофа в областта.

Социалистите обвиниха управляващите, че са останали глухи за проблемите на хората и пазят единствено удобните си постове, а с поведението си обричат областта на бедност, нищета и обезлюдяване и се заканиха, че няма да им бъде простено.

Ивайло Лилов изтъкна, че „Северозападна България и нашата област останаха зад борда и при приемане на бюджета за 2021 г. и при раздаване на пари от прозореца на джипката. Очевидно е, че хората не влизат в сметката, а целта е да се осигурят гласове за предстоящите парламентарни избори”.

По повод на разпределението на средствата в региона Лилов направи следният коментар „Не разбирам и ентусиазма на министър Петя Аврамова, която не пропусна да се похвали с постановлението за 264 млн. лева, но не виждам повод за гордост от работата й. Ако разгледаме областните центрове – Враца, Видин и Монтана то разпределението далеч не е в нейна полза: Враца – 1,88 млн. лв.; Видин – 2,75 млн. лв.; Монтана – 5,35 млн. лв. Ако отчетем и разликата в населението, то жителите на Монтана ще получат четири пъти повече средства в сравнение с жителите на Враца. А самата Враца е приравнена със средства получени от 4 000-ната община Брегово, дори Лом получава 2,5 млн .лв. За това ли благодари на Борисов? Изобщо няма да коментирам подкрепата за региона, само ще ви дам няколко примера за отделни общини: Смолян – 9 млн. лв.; Чепеларе – 6,8 млн.лв.; Банско – 6,9 млн. лв.; Стара Загора – 10 млн. лв.; Ямбол – 7,3 млн. лв.; Велико Търново – 7,3 млн. лв.; Хасково – 7,7 млн. лв. На този фон парите за Враца са като социална помощ! ”

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...